Lääkärit ilman rajoja vaatii kansainvälistä tutkintaa Kunduzin sairaalaiskusta

Järjestön mukaan tutkinnassa kerättäisiin iskuun liittyviä todisteita Yhdysvalloilta, Natolta ja Afganistanilta.

Ulkomaat
Heikkolaatuinen yökuva palavasta rakennuksesta.
Lääkärit ilman rajoja -järjestön kuva pommitetusta sairaalasta Kundusissa 3. lokakuuta.Lääkärit ilman rajoja

Lääkärit ilman rajoja -järjestö MSF vaati keskiviikkona, että Kunduzin sairaalaiskun selvittämistä varten pitää perustaa riippumaton kansainvälinen tutkintalautakunta.

Yhdysvaltojen lentokone pommitti MSF:n sairaalaa Afganistanin Kunduzissa viime lauantaina. Iskussa kuoli 22 ihmistä ja kymmeniä haavoittui.

MSF:n mukaan tutkintalautakunta keräisi iskuun liittyviä tietoja ja todisteita Yhdysvalloilta, sotilasliitto Natolta ja Afganistanilta. Järjestö päättää kerätyn aineiston perusteella, nostaako se rikossyytteitä pommituksen takia.

– Jos annamme tässä asiassa periksi, niin pohjimmiltaan annamme silloin avoimen šekin kaikille sotaa käyville maille, MSF:n puheenjohtaja Joanne Liu sanoi tiedotustilaisuudessa Sveitsin Genevessä.

MSF on aiemmin kutsunut pommitusta sotarikokseksi. Järjestön mukaan Yhdysvallat on suoraan vastuussa iskusta. Yhdysvaltojen mukaan sairaalaisku oli erehdys.

Iskusta on aloitettu jo kolme erillistä tutkintaa. Niitä suorittavat Yhdysvallat, Nato ja Afganistan, uutistoimisto AFP kertoo.

Lähteet: AFP, Reuters