Yksityinen vastaanottokeskus avautuu Kokemäellä: "Toivomme ymmärrystä ja venymistä"

Tamperelainen sosiaali- ja terveysalan yritys Pihlajalinna on sopinut vastaanottokeskusten avaamisesta Kokemäen lisäksi myös Kihniöön ja Hämeenlinnaan. Yksityisten keskusten toiminta ei yrityksen mukaan poikkea SPR:n keskuksien toiminnasta.

Kokemäki
Kuvassa kahden sängyn huone, jossa muuta liikkumatilaa on erittäin vähän.
Ulla Malminen / Yle

Yksityinen sosiaali- ja terveyspalveluyritys Pihlajalinna avaa tänään turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen Kokemäellä. Keskus avataan tehostetun palveluasumisen yksikköön, Kuusama-kotiin ja siihen mahtuu enimmillään 80 ihmistä. Keskuksessa työskentelee tässä vaiheessa yli 10 terveydenhuollon ja sosiaalialan ammattilaista.

– Olemme koko viikonlopun ja alkuviikon painaneet töitä. Tilat ovat nyt siinä kunnossa, että turvapaikanhakijat voivat tulla, vaikka tehtävää vielä onkin, sanoo johtaja Terhi Kivinen Pihlajalinnasta.

Myös Pihlajalinnan vastaanottokeskukseen toivotaan lahjoituksia. Erityisesti on tarvetta puhtaille ja ehjille talvivaatteille sekä kengille, petivaatteille, pyyhkeille, leluille ja urheiluvälineille.

Keskusta vartioidaan tarkasti

Pihlajalinna ei ole vielä saanut maahanmuuttoviranomaisilta tarkempaa tietoa keskukseen tulevien turvapaikanhakijoiden kansallisuudesta tai määrästä.

– Myöskään turvapaikanhakijoiden tarkemmasta saapumisajasta ei ole vielä tietoa, kertoo Terhi Kivinen.

Keskuksen turvallisuuden takaamiseksi Pihlajalinnan tekee yhteistyötä paikallisen poliisin kanssa. Keskukseen on myös järjestetty ympärivuorokautinen vartiointi.

– Tämä on nyt poikkeuksellinen tilanne koko Suomessa. Toivomme ihmisiltä ymmärrystä ja venymistä.

Ei eroa SPR:n keskuksiin

Yksityinen vastaanottokeskuksen toiminta ei johtaja Terhi Kivisen mukaan käytännössä poikkea SPR:n keskuksista.

– Samalla periaatteella tässä operoidaan. Tarjoamme turvapaikanhakijoille samat peruspalvelut. Olemme saaneet maahanmuuttovirastolta tarkat ohjeet ja niiden mukaan toimimme.

Pihlajalinnan vastaanottokeskuksen kanssa samassa yksikössä on vanhusten tehostettua palveluasumista. Vanhukset eivät asu samassa rakennuksessa vaan erillisessä siivessä. Turvapaikanhakijat sijoitetaan toiseen, pidempään tyhjiään olleeseen siipeen.

– Henkilökunta on keskustellut asiasta vanhusten kanssa, kertoo Kivinen.

Ei muita sopivia tiloja Satakunnassa

Tamperelainen sosiaali- ja terveysalan yritys on sopinut vastaanottokeskusten avaamisesta Kokemäen lisäksi myös Kihniöön ja Hämeenlinnaan. Yhtiö on käynyt neuvotteluja vastaanottokeskuksista useiden kuntien kanssa.

Satakunnassa yhtiöillä ei ole Kokemäen tilojen lisäksi muita tyhjillään olevia tiloja. Sillä on maakunnassa toimintaa ainoastaan Kuusama-kodissa.