Sipilä ei pääsekään Kiinan Slushiin – ei lupaa

Pääministerin piti vierailla Pekingissä suomalaissyntyisessä Slush-tapahtumassa. Kaikille järjestäjille tuli yllätyksenä, että Sipilälle olisi tullut pyytää valtionpäämiehen osallistumislupaa Kiinalta.

talous
Slush-tapatuma.
Päälavan katsomot olivat lähes aina ääriään myöten täynnä puhujasta riippumatta.Mikko Kuusisalo / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Pääministeri Juha Sipilä ei vierailekaan Kiinassa ensi viikolla kasvuyritysten Slush-tapahtumassa, koska hänellä ei ole siihen Kiinalta lupaa.

Järjestäjätahoille Kiinassa ei tullut missään vaiheessa mieleen, että pääministerin kutsulle on pyydettävä erikseen lupaa.

– Kyse on kiinalaisesta luvasta valtionpäämiehen vierailuun, kertoo Slushin toimitusjohtaja Riku Mäkelä.

– Ei tietysti hirveän monessa maassa tällaista lupaa tarvita.

Sipilää on markkinoitu tapahtuman eturivin puhujana suomalaisten Nokia-johtaja Risto Siilasmaan ja peliyhtiö Rovion Peter Vesterbackan ohella.

Valtioneuvoston kanslia tiedotti syyskuussa pääministeri Sipilän vierailusta "maailman merkittävimpiin kasvuyritystapahtumiin" lukeutuvassa Slushissa. Kanslian tuolloisen tiedotteen mukaan Pekingin-tapahtuma edistää teknologia- ja taloudellista yhteistyötä Suomen ja Kiinan välillä.

Juha Sipilän oli määrä osallistua avajaisiin Pekingissä 13. lokakuuta. Slushin päätapahtuma järjestetään marraskuussa Helsingissä, ja sinne odotetaan noin 15 000 tulijaa.

Kiinan varapääministeri vieraili viime marraskuussa Helsingin Slushissa. Hän toi mukanaan satahenkisen delegaation.