1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Ite-taide vei duunarin mennessään – piha täynnä betonieläimiä

Suomalainen kansantaide kiinnostaa jopa maailmanlaajuisesti. Nopeasti kotimaisiin näyttelyihin päässeen porilaisen Teuvo Jalosen pihaan on muodostumassa varsinainen villieläinpuisto.

kulttuuri
Teuvo Jalonen muotoilee leijonanpentua sementistä
Kati Rantala / Yle

Porissa Harmaalinnan asuinalueella on havaittu leijonaperhe. Huoleen ei silti ole syytä, sillä kyseessä olevat leijonat ovat varsin kesyjä.

Teuvo Jalonen läiskii värjättyä sementtikuraa kanaverkosta muotoillun pikkuleijonan selkään. Mies innostui sementistä muutama vuosi sitten. Omaksi iloksi tehdyt veistokset ovat vieneet mennessään: nyt kotipihaan on muodostumassa pienimuotoinen villieläinpuisto.

– Tätä kutsutaan kai suomalaiseksi ite-taiteeksi. Lapsuudesta asti eläimet ovat olleet juttuni. Tiesin aina niiden oleva oikea aihe tekemälleni ruohonjuuritaiteilulle, Jalonen toteaa.

Pihalle on leijonaperheen lisäksi ilmestynyt muun muassa kurkia, ilves, hirvi ja kilpikonnia.

Rajaton mielikuvitus ainoa työkalu

Itse tehty elämä- eli ite-taide on suomalaista nykykansantaidetta, joka on kovassa huudossa ympäri maailmaa. Tunnetuimpien ite-taiteilijoiden töistä maksetaan suuria summia. Porilainen Teuvo Jalonen on lyhyessä ajassa saanut jalansijaa maan merkittävimmissä alan näyttelyissä.

Viimeisin luomus on leijonapariskunnan pentu, joka syntyi metallikehikosta ja sementistä. Isommat leijonaveistokset painavat useita satoja kiloja. Sementtisen eläinhahmon kuivuttua, sitä muokataan vielä rälläkällä, viiloilla, metalliketjuilla, maalilla ja oikeastaan millä tahansa. Luomistyössä kuuluu käyttää rajatonta kekseliäisyyttä.

Jalonen on ollut tuottelias myös maalausten ja keramiikkatöiden parissa. Piirtämisestä hän on ollut innostunut pikkupojasta asti.

– Tässä on tärkeintä se, miltä itsestä tuntuu, eikä muiden mielipiteet. Töistäni ei oikein voi antaa kritiikkiä, koska minulla ei ole minkäänlaista taidekoulutusta. Toki olisi hienoa, jos muutkin nauttisivat niistä.

Haaveena ite-taiteilijan ura

Tähän mennessä Teuvo Jalonen ei ole suostunut myymään yhtään teostaan, vaikka ostajahalukkaita on ollut useita. Nyt kun töitä on kertynyt paljon ja näyttelyt ovat tuoneet uudenlaista näkyvyyttä, voisi Jalonen harkita asiaa.

– Minulla on hirveästi ideoita ja haluaisin tehdä tätä hommaa päivät pitkät. Töitäkin täytyy kuitenkin tehdä ja jostain rahaa saada. Jos tätä saisi tehdä oikein ammatikseen, se olisi todella hienoa, hehkuttaa päivätöikseen metallialalla työskentelevä ite-taiteilija.

Lue seuraavaksi