Suomeen on tullut jo lähes 3 000 alaikäistä turvapaikanhakijaa

Alaikäisistä noin 1 000 on tullut yksin ja vajaat 2 000 vanhempiensa kanssa. Turvapaikanhakijoille on perustuslain mukaan järjestettävä paikka peruskoulussa. Monet lapset saavat ensimmäistä kertaa elämässään koulukirjat käteensä.

turvapaikanhakijat
Pojat pelaamassa futista
Alaikäisiä turvapaikanhakijoita pelaamassa jalkapalloa Espoon Kaitaan koulussa.Yle

Oulussa turvapaikanhakijat jonottavat koulun penkille. Lapsia on sijoitettu viiteen kouluun ja yhdeksälle luokalle. Kaikki eivät mahdu valmistaville luokille. Tila loppuu kesken. Eikä ihme: Opetushallituksen mukaan Suomeen on tullut tänä vuonna 2 839 alaikäistä turvapaikanhakijaa.

Valmistaville luokille otetaan enintään 12 oppilasta Oppilaita tulee eri puolilta maailmaa. Ensin opetellaan suomen kieli. Lukujärjestyksessä on myös matematiikkaa, englantia ja kotitaloutta.

– Opettelemme esimerkiksi kynän käyttöä. Kaikki eivät osaa lukea ja kirjoittaa, sanoo erityisopettaja Suvi Huusko Kastellin koulusta.

Espoossa koulun penkille pääsee parissa viikossa. Kaupunkiin on tullut tänä vuonna 300 alaikäistä turvapaikanhakijaa, osa yksin, osa vanhempiensa kanssa.

– Yksin turvapaikkaa hakevat ovat yleensa 15–16-vuotiaita, osa on alakouluikäisiäkin, vastuupäällikkö Astrid Kauber Espoosta kertoo.

Luokanopettajilla on maahanmuuttajista pitkä kokemus. Varmaa on, että opettaja saa valmistautua yllätyksiin.

– Oppilas voi kadota. Jos lapsi ei saa turvapaikkaa, hänet poistetaan maasta. Omalla luokallani kukaan ei ole käynyt muuta kuin koraanikoulua, luokanopettaja Meeri Skrielj Espoon Kaitaan koulusta sanoo.

Moni on tehnyt ikänsä töitä

Esimerkiksi Afganistanissa perheen pojat ovat elättäneet perheen lapsesta lähtien isänsä kuoleman jälkeen. Suomalaiskouluissa on nyt luokilla poikia, jotka ovat sitoneet mattoja koko ikänsä. Motivaatio-ongelmia koulunkäyntiin ei ole.

– Oppimisen into on kova, monella on koulukirjat ensimmäistä kertaa elämässään, luokanopettaja Meeri Skriejk sanoo.

Pienillä paikkakunnilla painiskellaan kuitenkin opettajapulan kanssa. Esimerkiksi Kauhavalla etsitään kuumeisesti luokanopettajia. Pätevien ihmisten löytäminen ei ole helppoa kesken lukukauden.

Koulupaikkojen etsiminen kuuluu kuntien vastuulle. Opetusministeriö on luvannut rahaa kunnille myöhemmin esimerkiksi valtion lisäbudjetin kautta.