Perheenäiti on tehnyt etätyötä jo kymmenen vuotta – aluksi lapset ihmettelivät

Myyntityötä tekevä Sari Hämäläinen on jo konkari etätyöntekijänä. Hän työskentelee kotonaan Paraisilla päivän tai pari päivää viikossa. Perhe ja työnantaja ovat tyytyväisiä.

ilmiöt
Projektipäällikkö Sari Hämäläinen etätyössä kotikeittiössään.
Projektipäällikkö Sari Hämäläinen etätyössä kotikeittiössään.Minna Rosvall / Yle

Työ- ja elinkeinoministeriön tilastojen mukaan vuonna 2013 etätyötä teki jo 28 prosenttia palkansaajista vähintäänkin satunnaisesti työnantajan kanssa sovitusti tietotekniikan avulla.

Paraisilla asuva Sari Hämäläinen on yksi etätyöntekijöistä. Hän toimii projektipäällikkönä potilastietojärjestelmiä toimittavassa Receptum-nimisessä yrityksessä.

Hämäläinen on tehnyt etätyötä noin kymmenen vuoden ajan – aluksi Salossa ja nykyään Paraisilla. Yrityksen pääkonttori on Helsingissä, ja Sarilla on työpiste myös Turussa. Lisäksi työhön kuuluu reissaamista.

– Kun reissupäiviä on paljon, on mukava olla välillä läsnä kouluikäisille lapsille. Aluksi lasten oli vaikea ymmärtää, että kotona oleminen ei tarkoita, että olen saatavilla. He ovat sen vuosien varrella oppineet, kertoo Hämäläinen.

Läppäri keittiön pöydällä – asuna huppari, verskat ja villasukat

Sari Hämäläisen tyypillisin etätyöpäivä alkaa kello 8.30 aikoihin, kun lapset ovat lähteneet pyörineen kohti koulua. Työpäivä päättyy noin kello 16 aikaan. Sari on tyytyväinen,että työnantaja on pystynyt antamaan tällaisen mahdollisuuden. Tärkeintä etätyössä on työrauha.

Aluksi lasten oli vaikea ymmärtää, että kotona oleminen ei tarkoita, että olen saatavilla.

Sari Hämäläinen

– Otan etätyöpäivät sellaisille päiville, jolloin tiedän, että minulla on töitä, jotka vaativat täydellistä keskittymistä. Täällä ei ole häiriötekijöitä päiväsaikaan, anteeksi kollegat, naurahtaa Sari.

Hämäläinen työskentelee mielellään keittiön pöydän ääressä. Kannettava tietokone ja puhelin ovat käden ulottuvilla. Etätyön etuja on, että kotona voi pukeutua rennosti. Jakkupuku ja korkkarit voi vaihtaa huppariin ja villasukkiin.

– Se on etätyön hyviä puolia. Etätyöpäivinä, kotona, en koristaudu sen enempää, myöntää Sari.

Etätyöntekijä tarvitsee taukonsa

Taukoja ei aina muista pitää tarpeeksi etätyössä. Hämäläinen myöntää, että kotona tulee syötyä huonommin kuin työpaikalla.

– Yleensä painan hommia niin kauan, kun keskittyminen säilyy. Kun keskittyminen herpaantuu, pidän pienen tauon, kertoo Hämäläinen.

Välillä pitää muistaa nousta venyttelemään. Hämäläinen myöntää lukeneensa paljon liiallisen istumisen vaaroista.

Kun keskittyminen herpaantuu, pidän pienen tauon.

Sari Hämäläinen

– Jämähdän helpommin siihen työasemani äärelle kotona kuin konttorilla, jossa työkavereita pyörii seinän takana ja käytävällä.

Hämäläinen suosittelee etätyötä niille, joille se on mahdollista. Työnantaja on ollut tyytyväinen ja seuraa säännöllisesti myyntityön tuottavuutta.

– Etätyöhön siirtyminen oli aika luontevaa, sillä meidän koti oli toisessa kaupungissa ja työpaikka konkreettisesti pidemmän matkan päässä. Siihen on suhtauduttu hyvin, tulokset puhuvat puolestaan, kertoo Hämäläinen.