Kaikkialla venäläisten matkailun hiipuminen ei tunnu – odotettavissa on päinvastoin hyvää kasvua

Kemissä uskotaan, että aasialaisia ja etenkin kiinalaisia turisteja tulee tänä talvena entistä enemmän. Kemissä venäläisten matkailijoiden jääminen kotiin ei ole iso ongelma, koska kaupunki ei ole koskaan ollut venäläisten suosikkikohteita.

Kotimaa
Italialainen turisti kuvaa koiravaljakkoa.
Heidi Hannukainen / Yle

Kemin alueen matkailuun odotetaan huomattavaa kasvua ensi talvena, sanoo Kemin Matkailun tiedottaja Titta Vuorinen. Suuri osa siitä tulee aasialaisten turistien määrän lisääntymisestä.

– Tilanne näyttää varsin hienolta, hän sanoo.

Aasialaisten turistien määrä on ollut kasvussa jo jonkin aikaa. Turisteja tulee etenkin Kiinasta ja Hongkongista mutta myös esimerkiksi Taiwanista ja Japanista.

Suurimmassa osassa Kemin hotelleista sanotaan, että vielä on turhan aikaista sanoa varmaksi, kuinka paljon aasialaisia turisteja tulee, koska etenkin omatoimimatkaajat varaavat majoituksensa vasta lähempänä talvea. Toiveet kuitenkin ovat korkealla.

Vuorinen kertoo, että muun muassa ulkomaalaisten matkailijoiden suosiman Sampo-jäänmurtajan risteilyjä on lisätty, ja siitä huolimatta varausaste on hyvä jo tässä vaiheessa vuotta.

Aiemmat tulijat ovat olleet Euroopasta, eivät Venäjältä

Tiedottaja Titta Vuorinen kertoo, että matkailijoita näyttäisi riittävän myös muun muassa Keski- ja Etelä-Euroopasta, mistä on Kemiin tultu jo vuosien ajan. Kemiin on tultu muuan muassa Espanjasta, Italiasta ja saksankielisistä maista.

– Viime vuosien talouskurimuksen jälkeen siellä matkailu alkaa näyttää nousua. Näyttää, että sieltä ollaan hiljaiselon jälkeen saamassa matkailijaryhmiä takaisin.

Pitäisi saada joulu- ja tammikuun ajalle sellaisia palveluita, jotka ovat ihan takuuvarmasti käytettävissä.

Titta Vuorinen

Tulijoita on ollut aiemmin myös Kreikasta – mutta Vuorinen ei usko kreikkalaisten taloustilanteen mahdollistavan matkailua Suomeen lähivuosina.

Venäläisten matkailun vähentyminen ei hirveästi hetkauta Kemissä, Vuorinen sanoo. Syy on, että venäläismatkailijoita ei ole talouden kultavuosinakaan ollut Kemissä erityisen paljoa.

Turisteille pitäisi keksiä lisää tekemistä

Meri-Lapin matkailulla on kuitenkin heikko kohtansa.

–Se on vuodenvaihde. Silloin ei nimittäin ole liikaa tekemistä. Esimerkiksi jäänmurtaja Sampo alkaa risteillä vasta joulukuun puolivälin jälkeen ja lumilinna pystytetään vasta tammikuun loppupuolella, Vuorinen sanoo.

– Pitäisi saada joulu- ja tammikuun ajalle sellaisia palveluita, jotka ovat ihan takuuvarmasti käytettävissä. Siinä mielessä ollaan aika erilaisessa kilpailutilanteessa verrattuna pohjoisemman Lapin paikkoihin, jotka tahkoavat eniten marras–joulukuun vaihteessa.

Vuorinen sanoo, että nykyäänkin on muuan muassa safareita ja lumilinnan ympärille kasataan koko ajan enemmän ympärivuotista aktiviteettia. Tarkoituksena on myös, että lumilinna siirrettäisiin tulevina vuosina Mansikkanokalle, jossa kausi olisi pitempi kuin nykyisellä paikallaan sisäsatamassa rinteessä.