1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Kemian Nobel-palkitut selvittivät syövän syntymekanismeja – tutkimuksissa myös suomalaisyhteys

Palkittujen työ on ollut erityisen tärkeää syöpätutkimuksen kannalta.

terveys
Tomas Lindahl, Paul Modrich ja Aziz Sancar.
Tomas Lindahl, Paul Modrich ja Aziz Sancar. Jonathan Nackstrand / AFP

Nobelin kemian palkinto on myönnetty kolmelle huomattavalle tutkijalle, jotka ovat tahoillaan tehneet merkittäviä löytöjä DNA:n korjausjärjestelmistä, sanoo akatemiaprofessori Lauri Aaltonen Helsingin yliopistosta.

Ruotsalaisen Tomas Lindahlin, yhdysvaltalaisen Paul Modrichin ja turkkilais-yhdysvaltalaisen Aziz Sancarin tutkimat DNA:n korjausmekanismit ovat tärkeitä solun toiminnan ja samalla myös ihmisen sairauksien kannalta.

Kyseessä on Aaltosen mukaan kolme erilaisia läpimurtoja tehnyttä tutkijaa.

Palkittujen työ on ollut erityisen oleellista syöpätutkimuksen kannalta. Syöpä on DNA:n tauti, joten korjausmekanismit ovat hyvin tärkeitä sen synnyssä, Aaltonen sanoo.

Kaikissa syöpätyypeissä on hänen mukaansa jollain tavalla kyse perimän epävakaudesta. Jos DNA-vaurioiden korjausmekanismit eivät toimi kunnolla, tuppaa soluun kertymään DNA-vaurioita, jotka aiheuttavat herkästi syöpää varsinkin iän ja vaurioiden karttuessa, Aaltonen kuvailee.

Lindahl, Modrich ja Sancar ovat tehneet läpimurtotutkimuksensa ennen vuosituhannen vaihdetta.

Modrichin työllä myös suomalaisyhteys

Ruotsin tiedeakatemia viittaa palkinnon perusteluissa, myös paksusuolen syövästä tehtyihin tutkimuksiin. Näitä tutkimuksia tehtiin 1990-luvulla myös Suomessa.

Lauri Aaltonen tutki 1990-luvulla väitöskirjansa yhteydessä periytyvän paksusuolen syövän molekyylitaustaa. Tuolloin selvisi, että tässä syöpämuodossa vika on nimenomaan DNA:n korjausmekanismissa, joka tunnetaan nimellä DNA missmatch repair.

Suomalaistutkimuksessa havaittiin, että ihmisen DNA-korjausjärjestelmässä voi esiintyä periytyviä geenivirheitä, jotka aiheuttavat alttiuden sairastua paksusuolen syöpään.

Klo 18.49 Jutussa täsmennetty kohtaa Suomessa tehdyistä tutkimuksista.

Lue seuraavaksi