Pohjois-Korea juhlii puolueen 70-vuotispäivää – kolmannen polven diktaattori vahvisti asemansa verisin ottein

Pohjois-Korean nuori johtaja Kim Jong-un voi odottaa viikonvaihteen puoluejuhlallisuuksia levollisin mielin. Pahimmat vastustajat on teloitettu.

Pohjois-Korean sotilasjohto seuraa innostuneena Kim Jong-unin toimintaa sotaharjoituksissa. Huhtikuu 2014. Kuva: EPA

Kim Jong-un nousi maansa yksinvaltaiseksi johtajaksi isänsä, Kim Jong-ilin kuoltua neljä vuotta sitten. Nuorukainen osoitti heti jatkavansa sukunsa väkivaltaisia perinteitä, muutamassa vuodessa hän teloitutti kymmeniä korkea-arvoisia puolueviranomaisia.

Läheinenkään sukulaisuussuhde ei takaa aseman tai edes hengen säilymistä, jos Pohjois-Korean mystinen johtaja epäilee alaisensa uskollisuutta.

Korean työväenpuolue juhlistaa 70-vuotista taivaltaan

Kimin isoisä, Kim Il-sung, perusti diktatuurista valtiota hallitsevan Korean työväenpuolueen 70 vuotta sitten, lokakuun kymmenes päivä 1945. Maailma muuttuu, mutta Pohjois-Koreassa aika on monella tapaa pysähtynyt.

Puolueaparaatti on tehnyt Kim Jong-unista samanlaisen myyttisen hahmon kuin mitä tehtiin hänen isästään ja isoisästään.

Länsimaista katsottuna Kimiin kohdistuva jumaloiva henkilöpalvonta vaikuttaa huvittavalta, mutta pohjoiskorealaisille kyse on vakavasta asiasta. Heille Kimin kerrotaan edustavan kaiken osaavaa täydellisyyttä: milloin Kim opastaa sotilasasiantuntijoita, milloin neuvoo laboratoriossa tutkijoita parempiin suorituksiin. Kim osaa kaiken.

Isoisä, isä ja poika – ihmemiehiä kaikki tyynni

Kimin isän kerrottiin kokeilleen golfin pelaamista. Ensimmäistä kertaa mailaan tarttuessaan hän löi hole-in-one:in – ja teki sen 11 kertaa. Pojan, Kim Jong-unin, kerrotaan pystyvän samanlaisiin ihmesuorituksiin lähes jokaisella elämänalalla.

Johtaja vapaalla. Entinen amerikkalainen koripallotähti Dennis Rodman on usein nähty vieras Pjongjangissa. Vasemmalla Kimin vaimo Ri Sol-ju. Kuva: EPA / KCNA

Tällaiset tarinat on tietysti tarkoitettu vain kotimaiseen kulutukseen. Samalla ne kielivät paljastavasti siitä, minkälaisessa todellisuussa valtiojohto haluaa kansalaistensa elävän. Kuinka paljon pohjoiskorealaiset maan päällisiin ihmeisiin uskovat, siitä ei ole – sattuneesta syystä – tapana tehdä tutkimuksia.

Kim uudistaa varovasti taloutta

– Pohjois-Koreassa on tehty hämmästyttäviä muutoksia parissa vuodessa. Se näkyy erityisesti pääkaupungissa Pjongjangissa, sanoo Berliinin Freie Universitätin Korean laitoksen tutkija Eric J. Ballbach.

Etelä-Koreassa, Soulissa asuva Ballbach on päässyt vierailemaan useita kertoja suljetussa Pohjois-Koreassa.

Tutkijat kirjaavat ylös Kimin näkemyksiä. Lokakuu 2014. Kuva: EPA/Rodong Sinmun

– Pjongjangissa liikkuu nyt paljon ulkomaisia autoja, siellä on kahviloita ja ihmiset uskaltavat myydä aiempaa vapaammin hedelmiä ja vihanneksia. Tämä tarkoittaa sitä, että valtio ainakin hiljaisesti hyväksyy tällaisen toiminnan, Billbach sanoo.

Kimin suuri uhka on Pohjois-Korean avautuminen

Tutkija Eric J. Ballbach ei lähde arvailemaan, millä tavalla kokeneet kenraalit pystyisivät edes yrittämään Kimin syrjäyttämistä.

– Meillä on yksinkertaisesti edelleenkin aivan liian vähän tietoa Pohjois-Korean sisäpiireistä.

Sen sijaan Kimin valtakautta saattaa Ballbachin mukaan uhata paljon arkisempi asia.

– Mitä enemmän Pohjois-Koreaan pääsee ulkomaisia vaikutteita, sitä suurempi mahdollisuus on, että ihmiset lakkaavat uskomasta valtion rakentamaan myyttiiin nimeltä Kim Jong-un.