1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tuulienergia

Tuulivoimaa halutaan edelleenkin rakentaa Lappiin – uudet hankkeet kuitenkin seisovat

Lapin kunnissa on tälläkin hetkellä tuulivoimakaavoja kesken, vaikka nykyinen tuulivoimatukijärjestelmä ajetaan suurella todennäköisyydellä eduskunnassa alas. Ainakin Sallassa, Kemijärvellä, Simossa ja Pellossa valmistellaan kaavoja. Samaan aikaan esimerkiksi Sodankylän ja Kittilän tuulivoimalat ovat jo lähes valmiita tuottamaan sähköä.

tuulienergia
Tuulimylly sinistä taivasta vasten
Tuulivoiman kannattavuus tulevaisuudessa ratkaisee, lähtevätkö hankkeet etenemään. Valtio aikoo joka tapauksessa tehdä toiminnasta yhä markkinaehtoisempaa.Laura Holappa / Yle

Lappiin rakennetaan juuri nyt kiihkeästi tuulivoimaa. Brittiläinen Impax Asset Management on jo pitkällä Sodankylän ja Kittilän alueilla sijaitsevien kahden puistonsa rakentamisessa.

– Joukhaisselkä pyörinee täyttä häkää ja Kuolavaarassa on kai jo sähköaseman asennukset. Molemmat ovat valmistumassa täyteen laukkaan, Laatumaan tuulivoimapäällikkö Pertti Tapio Metsähallituksesta kertoo.

Brittiläinen sijoitusyhtiö osti Jouhkaisselän ja Kuolavaara-Keulakkopään alueen Metsähallitukselta ja Fortumilta.

Posion ja Kuusamon rajalle nouseva seitsemän voimalan puisto on valmis viimeistään ensi kesänä, kertoo Posion Energian asiamies Pentti Ylinampa. Yhtiö on nykyään slovakialaisen E-Groupin omistama.

Tänä kesänä Rajakiiri Oy sai pystyyn Tornion Röytän viisi uutta voimalaa. Tuuliwatti Oy laajentaa parhaillaan Simossa olevia puistojaan ja pystyttää Halmekankaalle 11 tuulivoimalaa.

Lisäksi Kemin Ajoksessa uusitaan jo pystyssä olevia voimaloita, kun pian alas ajettavaan syöttötariffijärjestelmään on vielä päässyt kiinni. Innopower Oy ja Haminan Energia ovat jo tukikiintiötä hakeneet ja osan saaneetkin.

Kaavoja eri vaiheissa

Uusiakin voimaloita suunnitellaan yhä, vaikka nykyiseen tukijärjestelmään ei jatkossa voisi turvautua. Aika ja kiintiö ovat loppumassa.

Nykyisenlaisen tuen saaminen, eli syöttötariffijärjestelmään pääseminen on vielä kesken oleville voimalakaavailuille lähes mahdotonta. Eduskunta käsittelee pian lainmuutosta, jossa syöttötariffijärjestelmä aiotaan ajaa. Tukea myönnetään enää tietylle kiintiölle, 2 500 megavolttiamppeerille.

Energiaviraston internet-sivuilla olevan kiintiölaskurin mukaan tämä määrä olisi jo nykyisillä hakemuksilla helposti täyttymässä.

Ja jos kiintiöpäätöksen on saanut, se on voimassa vain marraskuuhun 2017. Käytännössä tuen piirissä olevat voimalat pitää rakentaa siis muutaman vuoden aikana.

Muun muassa Pellossa on tuulivoimapuiston kaavan kuulemisvaihe menneillään. Palovaaran alueelle on kaavoitettu 19 tuulimyllyn puisto, joiden yksikköteho on 3–5 megawattia. Rakentaja olisi saksalainen Wpd Finland Oy.

Rajakiiri Oy taas odottaa Simon kunnanvaltuuston päätöstä Tikkala-Seipimäen tuulivoimapuiston kaavasta. Tarkoitus on rakentaa jopa 40 uutta voimalaa.

Sallan ja Kemijärven alueille suunnitellaan kahta tuulipuistoa. WPD Finlandin 15–18 voimalaa nousisivat kahden kunnan puolelle, Puhuri Oy:n kahdeksan voimalan puisto taas Sallaan Portin alueelle. Kemijärvellä Sallan kaavailuista on valitettu, tosin kaupungin kaikki elimet eivät ole valituksen takana.

Epäröintiä ilmassa

Sodankylässäkin käsitellään loka-marraskuussa tuulivoimakaava. Kelujärven kylän läheisyyteen on jo usean vuoden ajan kaavoitettu tuulivoimapuistoa. Kaavaan on kuitenkin pitänyt tehdä muutoksia muun muassa luontoarvojen vuoksi. Tuulikolmio olisi tuulivoimapuiston toteuttaja.

Sodankylän kunnanhallituksen puheenjohtaja Pekka Tuomivaara sanoo, että hanke on mennyt ainakin tähän asti yksimielisesti eteenpäin. Mutta.

– Tilanne on vähän…tuulivoima ei oikein kannata, Tuomivaara miettii.

Epäröintiä on siis ilmassa. Monet tuulivoimarakentajat odottavatkin nyt, millaiselta uusi markkinaehtoinen tuki tulee näyttämään ja millaiset sähkömarkkinat ylipäätään tulevaisuudessa on.

Miljoonahankkeet seisovat

Useita tuulivoimakaavoja on jo hyväksytty, mutta ne eivät ole vielä saaneet lainvoimaa valitusten vuoksi.

Suurista hankkeista Rajakiirin kaavailema Tornion Röyttän 14 voimalan merituulipuisto odottaa hallinto-oikeuden päätöstä. Samoin Posion Murtovaaran sadan miljoonan euron hanke, jossa rakennuttajana olisi Taaleritehdas Oy. Kaavojen lainvoimaiseksi saaminen voi kestää jopa vuosia.

– Ottaa aikansa, että uusi järjestelmä on käytössä. Varmaan sen aikaa kehitetään ja viedään eteenpäin näitä kaavoitusvaiheessa olevia hankkeita ja katsotaan tilanne siinä vaiheessa, kun selkiytyy, sanoo Rajakiiriä edustava suunnittelupäällikkö Ari Soininen EPV-Energia Oy:stä.

Lapissa on tuulivoimapuistoja ainakin Tornion Röyttässä, Kemin Ajoksessa, Simossa ja Tervolassa. Yksittäisiä tuulivoimaloita on muuallakin Lapissa.

Lue seuraavaksi