Ilmaiskujen kohteet Syyriassa näyttävät Venäjän ja Yhdysvaltain strategioiden erot

Venäjä on väittänyt taistelevansa Syyriassa Isisin kaltaisia terroristiryhmiä vastaan, kuten myös Yhdysvaltain johtama kansainvälinen liittouma. Julkilausutuista tavoitteista huolimatta Venäjä on pommittanut pääosin hallitusta vastustavia kapinallisjoukkoja.

Ulkomaat
Näkymä Talbissehin raunioituneeseen kaupunkiin 30. syyskuuta 2015.
Näkymä Talbissehin raunioituneeseen kaupunkiin 30. syyskuuta 2015.Mahmoud Taha / AFP

Venäjän ja Yhdysvaltain ilmaiskujen kohteet Syyriassa eroavat toisistaan lähes täysin, vaikka Venäjä on pitänyt kiinni siitä, että se taistelee ääri-islamilaista Isisiä vastaan kuten läntinen liittoumakin.

Venäjä aloitti iskut Syyriassa viime viikon keskiviikkona. SanomalehtiThe New York Timesin (siirryt toiseen palveluun)mukaan suurin osa pommituksista ei ole kohdistunut Isisin asemiin vaan Syyrian hallitusta vastaan taisteleviin kapinallisjoukkoihin. Niihin kuuluu sekä Yhdysvaltain tukemia että terroristisina pidettyjä ryhmiä.

Kartta Venäjän ilmaiskuista 30.9. – 6.10. Syyriaan.
Yle Uutisgrafiikka, lähteet: The New York Times, Syrian Observatory for Human Rights, Local Coordination Committees of Syria ja AFP.

Merkittävä osa Venäjän pommitusten kohteista on Homsin, Haman ja Idlibin alueilla Syyrian luoteisosassa kaukana Isisin hallitsemilta alueilta.

Yhdysvaltain iskut ovat keskittyneet Isisin tukikohtiin ja kurdien tukemiseen, The New York Times kirjoittaa. Hallitus voi kuitenkin hyötyä joistakin Yhdysvaltain pommituksista, kuten iskusta Isisin valtaaman Palmyran liepeille.

Kartta Yhdysvaltain ilmaiskuista 25.9. – 6.10. Syyriaan.
Yle Uutisgrafiikka, lähteet: The New York Times, Centcom.

Venäjän johtajat ovat toistuvasti sanoneet, että Venäjällä ei ole tietoa, missä maltillisen opposition Vapaan Syyrian armeija taistelee.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi keskiviikkona, että "emme edelleenkään tiedä, missä se on ja kuka sitä johtaa". Ulkoministeri Sergei Lavrov kutsui Vapaan Syyrian armeijaa maanantaina "jonkinlaiseksi haamuksi" ja sanoi, että Moskova on valmis neuvottelemaan sen kanssa, jos se on todella olemassa.

Lähteet: AP, AFP