Maahanmuuttovirasto yllättyi: Yksityinen vastaanottokeskus kaipaa lahjoituksena petivaatteita

Kokemäelle vastaanottokeskusta perustava Pihlajalinna pyytää yleisöltä lahjoituksia, muun muassa petivaatteita ja pyyhkeitä. Maahanmuuttoviraston mukaan petivaatteet pitää tarjota vastaanottokeskuksen puolesta automaattisesti.

turvapaikanhakijat
Kuvassa kahden sängyn huone, jossa muuta liikkumatilaa on erittäin vähän.
Ulla Malminen / Yle

Maahanmuuttovirasto on yllättynyt yksityisen Pihlajalinnan esittämästä pyynnöstä, että ihmiset lahjoittaisivat Kokemäelle perustettavaan vastaanottokeskukseen petivaatteita ja pyyhkeitä.

– En ole tällaisesta aiemmin kuullut, viestintäpäällikkö Hanna Kautto sanoo.

Maahanmuuttovirasto maksaa yksityiselle palveluntarjoajalle turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen ylläpidosta. Viraston mukaan vastaanottokeskuksen on tarjottava petivaatteet ja pyyhkeet eikä niiden kerääminen lahjoituksina ole tavanomaista.

Toisaalta viestintäpäällikkö Kautto ei halua estää lahjoitusten pyytämistä. Hänen mukaansa on hyvä, että halukkaat voivat lahjoittaa turvapaikanhakijoille.

En ole tällaisesta aiemmin kuullut.

Viestintäpäällikkö Hanna Kautto

Talvivaatteita tarvitaan

Pihlajalinna pyytää Kokemäelle lahjoituksena myös puhtaita ja ehjiä talvivaatteita, kenkiä, leluja ja urheiluvälineitä. Vaatteet turvapaikanhakijoiden on ostettava vastaanottorahalla, joka on suuruudeltaan enimmillään 316 euroa kuukaudessa.

– Tästä summasta on maksettava myös ruoka, joten apu tulee tarpeeseen. Tulijoilla on harvoin itsellään Suomeen tullessaan maamme talveen sopivia vaatteita, maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Hanna Kautto sanoo.

Pihlajalinna avaa turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen Kokemäellä keskiviikkona. Keskukseen tulee enimmillään 80 ihmistä.