Venäjä selvittää kansan koostumusta ja mielipiteitä

Lokakuun aikana kaksi prosenttia venäläisistä pääsee kertomaan mielipiteensä perhepolitiikasta. Samalla heistä kerätään muuta tietoa, kuten kielitaitoa ja siviilisäätyä.

Yle maailmalla: Moskova
Ihmisä bussipysäkillä.
Yle

Mikroväestönlaskennaksi kutsuttu toimenpide on tapa kerätä perustietoja kansasta muun muassa poliittisten päätösten pohjaksi. Etuliite ”mikro” johtuu siitä, että toisin kuin tavallisessa väestönlaskennassa, tähän osallistuu vain 1,7 prosenttia kansasta.

Nyt ei lasketa ihmisiä, vaan kysytään mielipiteistä

Nyt suoritettava laskenta ei ole tavanomainen, koska sen tavoitteena ei ole selvittää kuinka monta ihmistä Venäjällä asuu vaan jotakin siitä, mitä he elämästään ajattelevat. Samalla kerätään tietoja muun muassa koulutustasosta, siviilisäädystä, kielitaidoista ja etnisestä kansallisuudesta.

Venäjällä on hyvin paljon erilaisia etnisiä ryhmiä ja maassa puhutaan kymmeniä eri kieliä.

Erityisesti kysytään halusta hankkia lapsia ja niin sanotun äidin pääoman toimivuudesta.

Rahallinen tuki perheille

Äidin pääoma on kymmenen vuotta sitten luotu järjestelmä. Sen perusteella jokainen nainen, joka synnyttää toisen lapsensa on oikeutettu saamaan summan, joka vastaa noin 6 000 euroa. Tätä rahaa saa käyttää perheen asuntotilanteen parantamiseksi tai myöhemmin lapsen koulutukseen.

Kolmen lapsen äiti Svetlana Jegorova sanoo, että Moskovan oloissa näin pieni summa ei ole avuksi asuntoasioissa. Svetlana toteaa, ettei rahalla ole ollut mitään merkitystä perheen lapsilukuun.

Kun toinen lapsi syntyi, perheelle järjestettiin isompi vuokra-asunto kaupungin toimesta. Nyt olisi mukavaa päästä vielä isompaan, mutta byrokratia on niin monipolvista, ettei Svetlana jaksa juosta papereita viemässä eri toimistoihin.

Lapset ovat elämäni, sanoo isä

Pavel Lenjovilla on yksi lapsi, ja hän haluaa niitä lisää. Hänestä on ratkaisevaa, että on vakituinen työpaikka ja vakaa palkka.

– Perheen pitää olla vahva, ja tuntea luottamusta tulevaisuuteen, Pavel sanoo.

Sen sijaan valtion rahallisella tuella ei ole merkitystä Pavelin valintoihin perheen suuruuden suhteen. Lapsi on hänelle kaikki: elämä ja tulevaisuus.

Tietoja käytetään politiikan tekoon

Ne tiedot, joita nyt kerätään, tarvitaan poliittisten päätösten pohjaksi. Halutaan selvittää minkälaisia ihmisiä Venäjällä asuu, jotta voimme muodostaa käsityksen demografisesta kehityksestä maassa, sanoo Venäjän tilastolaitoksen johtaja Aleksandr Surinov.

Yhdestä asiasta ei Venäjän lakien mukaan saa kysyä väestönlaskennan yhteydessä, nimittäin uskonnosta. Surinovin mielestä olisi ollut mielenkiintoista tietää, mihin uskontoon väestö kuuluu. Onhan Venäjällä hyvin laaja kirjo uskontoja, hän sanoo. On katolisia, ortodokseja, muslimeja, juutalaisia ja buddhalaisia.

Mikroväestönlaskenta tulee maksamaan 600 miljoonaa ruplaa, noin 8 miljoonaa euroa.

Tuloksia on odotettavissa ensi vuonna sopivasti ennen syksyn parlamenttivaaleja.