Maatalouslomituksiin kaavailluissa muutoksissa kytee katastrofin ainekset

Maatalouslomituksiin suunnitellut muutokset uhkaavat viedä Keski-Suomesta työpaikan kymmeniltä ja jättää liki 300 tilaa vaille lomituspalveluja.

Keski-Suomi
Lehmä tutkii kameraa
Yle

Hallitus kaavailee noin 20 miljoonan euron supistuksia maatalouden lomituspalveluihin. Keski-Suomen lomitusyksiköissä on uusia tavoitteita pyöritelty ja laskeskeltu vaikutuksia. Keuruun lomituspäällikkö Arja Kolu näkee, että supistuskaavailuihin sisältyy jo liki katastrofin ainekset maakunnan näkökulmasta katsottuna.

Keuruun alue, johon kuuluvat Keski-Suomesta Jyväskylä, Jämsä, Multia, Muurame ja Petäjävesi, kohtaisi Kolun mukaan muutokset rajuna. Jopa joka kolmas lomittaja menettäisi työpaikkansa ja 110 tilaa menettäisi oikeutensa saada lomituspalveluja.

Keuruun alueen tilat ovat pienehköjä. On paljon sellaisia tiloja, joilla on kotieläimiä vain kahdeksan tai vähemmän, joiden lomitustyöaika jäisi alle neljän tunnin vuorokaudessa ja joiden MYELin mukainen työtulo jää alle 10 000 euron vuodessa. Ja joiden maatalousyrittäjät ovat kuitenkin päätoimisia eli saavat tilaltaan toimeentulonsa.

Muilla Keski-Suomen lomitusyksikköalueilla eli Hankasalmella ja Karstulassa tilanne noudattelee Keuruun alueen tilannetta, mutta pikkuisen miedompana. Hankasalmella lomituspalvelujen piiristä karsiutuisi uudistuksen myötä pois 50 tilaa ja Karstulan alueelta runsaat sata tilaa. Hankasalmen lomitusyksikköön kuuluvat Hankasalmen lisäksi Laukaa, Konnevesi, Uurainen ja Äänekoski.

Karstulan lomitusyksikkö toimii Karstulan lisäksi Kinnulan, Kivijärven,Kyyjärven, Pihtiputaan ja Kannonkosken kunnissa sekä Saarijärven ja Viitasaaren kaupunkien alueella.