1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Naiset opettelevat kyber- ja katuturvallisuutta – valmiusharjoitukset täyttyvät nopeasti

Vapaaehtoiset valmiusharjoitukset kiinnostavat naisia iästä riippumatta. Samalle kurssille voi osallistua niin teinejä kuin eläkeläisiäkin. Osa ensi syksynä järjestettävän valmiusharjoituksen kursseista täyttyy todennäköisesti parissa päivässä.

Kuva: Yle

Ensi syksynä järjestetään Kajaanissa naisille kohdennettu Hoikka 16 -valmiusharjoitus. Vapaaehtoisvoimin järjestettävä harjoitus koostuu kymmenestä turvallisuus- ja varautumiskurssista, joista osallistujat valitsevat yhden.

– Jos vanhat merkit pitävät paikkansa niin suosituimmat kurssit täyttyvät parissa päivässä, kun ilmoittautuminen on avautunut, sanoo Kainuun lottaperinneyhdistyksen puheenjohtaja Tuula Rajander.

Yhteiskunnan nykyinen tilanne vaikuttaa siihen, että valmiusharjoitukset kiinnostavat naisia. Kyse ei ole kuitenkaan sotilaallisesta kriisistä vaan jokapäiväisessä elämässä vastaantulevista tilanteista.

– Meillä on esimerkiksi katuturvallisuus- ja kyberturvallisuuskursseja, eli ne ovat niitä taitoja mitä me tarvitsemme täällä. Yhteiskunnan uhkat ovat muuttuneet erilaisiksi.

Teinit ja eläkeläiset samalla kurssilla

Valmiuskurssien suosio johtuu myös siitä, että naisten keskuudessa arvostus yhteisöllisyyttä kohtaan on lisääntynyt.

– Minusta on ihana katsoa näissä harjoituksissa, kun siellä on samalla kurssilla mukana 15-vuotiaita ja 80-vuotiaita naisia. Se on parasta ja naiset ovat oppineet sen, että sinne kannattaa tulla.

Rajanderin mukaan naisten pitää tietää maanpuolustuksesta ainakin se, mistä tietoa löytyy lisää. Hyvänä apuna ovat Naisten Valmiusliitto ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys.  

Yhteiskunnan uhkat ovat muuttuneet erilaisiksi.

Tuula Rajander

Maailma muuttuu – siihen aikaan kun Suomi oli sodassa, eturintaman taistelijat olivat miehiä. Nyt jos vastaavaan tilanteeseen jouduttaisiin, niin taistelijoina olisi myös naisia.

– En pidä sitä ollenkaan pahana, että osa naisista on suorittanut vapaaehtoisen asepalveluksen. He ovat tehneet valintansa ja henkilökohtaisesti ulottaisin kutsunnat koko ikäluokkaan. Samalla tavalla tasa-arvoisesti naiset voisivat puolustaa aseellisesti maata niin halutessaan, Rajander sanoo.

Hoikka 16 -harjoitus ei ole sotilaallinen, vaan sen tavoitteena on vahvistaa osallistujien arjen turvallisuustaitoja ja toimintakykyä poikkeusoloissa. Naiset harjoittelevat toimimaan johto-, organisointi-, huolto ja kouluttajatehtävissä. Ensi syyskuussa Kainuun Prikaatille odotetaan valmiusharjoitukseen noin 400 naista.