Kymmenes säätutka Petäjävedelle – Ilmatieteen laitoksen sääennusteet tehostuvat

Ilmatieteen laitos uusii vanhoja säätutkia ja laajentaa samalla tutkaverkostoa. Yhtiön kymmenes säätutka on kohonnut syksyn aikana Petäjävedelle ja se vihitään käyttöön 23. lokakuuta. Uusi tutka parantaa sääpalvelua etenkin Keski-Suomessa, mutta tehostaa samalla koko maan sääennusteita.

tiede
Petäjäveden säätutka alkaa olla valmis vihittäväksi.
Petäjäveden säätutka alkaa olla valmis vihittäväksi.Henri Moilanen

Säätutkalla saadaan selville, missä sataa ja kuinka rankasti. Nykyaikaiset tutkat antavat myös tietoja ilmakehässä liikkuvista partikkeleista kuten lumihiutaleista ja sadepisaroista.

Ilmatieteenlaitoksen säätutkat sijaitsevat Korppoossa, Vantaalla, Anjalankoskella, Ikaalisissa, Kesälahdella, Kuopiossa, Vimpelissä, Utajärvellä ja Luostolla. Asemien säätutkia on uusittu rivakasti. Ensimmäisenä uusittiin vanhimmat, vuosina 1993-1994 hankitut tutkat Vantaalla, Kouvolassa ja Ikaalisissa. Nyt uusittuja tutkia on jo seitsemän, viimeisimpänä heinäkuussa 2014 uusittu Luoston tutka.

Vimpelissä enää vanha tutka

Kiteen Kesälahdelle pystytettiin marras-joulukuussa 2014 aivan uusi tutka. Ainoastaan Vimpelissä on enää vanhan mallinen tutka.

Uudet tutkat hyödyntävät kaksoispolarisaatioteknologiaa, joka parantaa tutkatiedon ja kuvien laatua. Sadetta esittävistä tutkakuvista saadaan entistä paremmin poistetuksi muut kuin sadekaiut. Kaikuja aiheuttavat lumihiutaleiden ja vesipisaroiden lisäksi esimerkiksi linnut ja hyönteiset.

Tekniikka mahdollistaa myös sateen olomuodon tunnistamisen. Muita sovelluksia, kuten lintujen, hyönteisten ja rakeiden tunnistamista, tutkitaan yhdessä Helsingin yliopiston kanssa.

Säätutka mittaa pulsseilla

Säätutka on erittäin herkkä laite. Sen antenni lähettää eri suuntiin suuritehoisia mikroaaltopulsseja. Pulssin kohdatessa esteen, esimerkiksi sadepisaroita, sen tehosta heijastuu pieni osa takaisin antennille. Tutka mittaa takaisin heijastuneen pulssin tehon ja matka-ajan. Teho kertoo sadekuuron voimakkuuden ja matka-aika puolestaan sateen etäisyyden tutkasta. Doppler-tutka mittaa lisäksi pisaroiden liikenopeuden.

Rankempi sade aiheuttaa voimakkaamman kaiun ja voimakkuuden vaihtelut esitetään yleensä eri väreillä.

Tutkalla voidaan kartoittaa sadealueet jopa 250 kilometrin säteellä. Kun tutka-antennia kallistetaan pystysuunnassa, saadaan tietoa myös ilmakehän ylemmistä osista.

Tutkakuvalla ennustetaan sateita

Parin tunnin kuvasarja paljastaa sadepilvien viimeaikaiset liikkeet ja tämän perusteella voi jo ennustaa missä sataa kohta. Sään ennustaminen ei kuitenkaan ole näin helppoa, sillä sadepilvillä on tapana syntyä, kuolla ja muuttaa suuntaa ennakoimattomasti.

Laajan sadealueen liikkeistä voi ennustaa kuusi tuntia eteenpäin. Yksittäiset kesäiset iltapäiväkuurot ropisevat vain puolesta tunnista kahteen tuntiin.