Erkki Tuomioja: Väkivaltaiset reaktiot turvapaikanhakijoita kohtaan on tuomittava

Hämeenlinnassa keskiviikkona järjestetty maahanmuuttokeskustelu sujui rauhallisesti. Paikalla oli muun muassa kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd.), joka tuomitsi keskiviikon vastaisena yönä Lammin vastaanottokeskukseen tehdyn polttopulloiskun.

Kotimaa
Poliisi, SPR:n edustaja, kansanedustaja ja kaupungin edustaja maahanmuuttoon liittyvässä keskustelussa
Tiina Kokko / Yle

Viisarin Työväentalolla Hämeenlinnassa järjestettyyn kaikille avoimeen kysely- ja keskustelutilaisuuteen olisi mahtunut enemmänkin väkeä. Puhumassa olivat niin Hämeenlinnan kaupungin, Hämeenlinna-Vanajan seurakunnan, Hämeen poliisilaitoksen kuin SPR:n Hämeenlinnan osaston edustajat.

Paikalla oli myös kansanedustaja ja pitkään ulkoministerinä toiminut Erkki Tuomioja.

– Se oli kauhistuttava tapahtuma, Tuomioja kommentoi Lammilla tiistain ja keskiviikon välisenä yönä tapahtunutta polttopulloiskua.

– Siinähän olisi voinut käydä vaikka kuinka. Kaikki tällainen väkivaltainen reaktio on ehdottomasti tuomittavaa.

Tuomioja arvioi, että suomalaiset ovat mielipiteissään jakaantuneempia kuin aiemmin.

– En usko, että suomalaisten mielipide on muuttunut kielteisemmäksi ulkomaalaisiin ja maahanmuuttoon nähden, mutta niin sanotusta maahanmuuttokriittisyydestä, suoranaisesta rasismista ja vihapuheesta on tullut salonkikelpoista. Sellaisia pidäkkeitä, joita aikaisemmin oli, ei enää ole olemassa.

Tuomioja muistutti myös, että sosiaalinen media antaa vihapuheelle myös uudenlaisen mahdollisuuden levitä. Erkki Tuomioja oli kuitenkin myönteisesti yllättynyt suuren enemmistön vastareaktiosta. Sen enemmistön, joka haluaa toivottaa hädänalaiset ihmiset tervetulleiksi ja sanoutuvat irti väkivallasta ja vihapuheesta.

– Ja ovat itse monin tuhansin tarjoutuneet vapaaehtoisina tekemään työtä, jotta tulijat voitaisiin kotouttaa ja saada asia hallitusti hoidettua.

Jäitä hattuun tarvittaessa

Keskustelutilaisuuteen osallistui myös Hämeen poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Tero Seppänen.

On syytä muistaa, että turvapaikanhakijat eivät ole mistään rikoksesta epäiltyjä lähtökohtaisesti, vaan lähteneet muista syistä kotimaastaan.

Tero Seppänen

Hän ei kommentoinut Lammin tapausta, sillä se kuuluu jutun tutkinnanjohtajalle. Yleisesti Seppänen kuitenkin totesi, että ihmisten on syytä suhtautua turvapaikanhakijoihin rauhallisesti ja pistää tarvittaessa jäitä hattuun.

– On syytä muistaa, että turvapaikanhakijat eivät ole mistään rikoksesta epäiltyjä lähtökohtaisesti, vaan lähteneet muista syistä kotimaastaan.

Tilaajajohtaja Jukka Lindberg Hämeenlinnan kaupungilta uskoi, että Hämeenlinnaankin tulee vielä lisää turvapaikanhakijoita. Omana veikkauksenaan Lindberg esitti, että kolmen-viiden viikon sisällä Hauhon Mäntykoto otetaan turvapaikanhakijoiden käyttöön. Päivähoidon yksikkö siirretään tuolloin Mäntykodosta muualle.

Tavoitteena olla Suomen paras kotouttaja

Kaupungin tärkein tehtävä on ihmisten kotouttaminen. Lindbergin mukaan Hämeenlinna haluaa olla Suomen paras kotouttaja.

– Niin, että me kaikilla niillä kaupungin ja kansalaisyhteiskunnan keinoilla viedään ihmiset mahdollisimman lähelle työmarkkinoita, osallisuutta, hyvää asumista, paikallisyhteisöjä, naapurustoja ja palveluja.

Jukka Lindberg toivoi, että Hämeenlinnaan syntyisi ilmapiiri, joka tuomitsisi väkivallan ja sillä uhkaamisen sekä hengen ja turvallisuuden vaarantamisen.

Keskustelu Viisarin työväentalolla sujui keskiviikkona rauhallisen asiallisesti. Kysymyksissä esiin nousivat niin nuorten miesten osuus maahan saapuvista turvapaikanhakijoista, kotouttamiseen liittyvät ongelmat, turvapaikanhakijoista koituvat kustannukset ja se, miten tulijoiden joukosta seulotaan sellaiset henkilöt pois, joilla ei ole oikeutta turvapaikkaan.