Lännen Media: Suomen oikeushistorian ensimmäinen ryhmäkanne Volkswagenin päästöskandaalin vuoksi?

Lehden mukaan kuluttaja-asiamies valmistautuu mahdolliseen ensimmäiseen ryhmäkanteeseen.

Kotimaa
Volkswagen auto.
Julian Stratensculte / EPA

Volkswagenin päästöskandaalin seurauksena Suomessa varaudutaan oikeushistorian ensimmäiseen ryhmäkanteeseen, kirjoittaa Lännen Media (siirryt toiseen palveluun).

Kuluttaja-asiamies Päivi Hentusen mukaan rahallinen hyvitys on mahdollista, jos huijausmoottoreilla varustetun auton arvo alenee. Käytännössä kuluttaja-asiamies ryhtyisi ajamaan oikeudessa laajan kuluttajajoukon korvausvaatimusta, ellei autonvalmistajan edustaja suostuisi neuvotteluissa rahalliseen hyvitykseen.

Ryhmäkanteessa kantajina voisi olla kymmenen tai kymmenentuhatta asianomistajaa. Omistajat voisivat vaatia rahallista hyvitytä jälleenmyyntiarvon alenemisesta, moottorin tehojen pienentymisen tai polttoaineen kulutuksen nousun perusteella.

Lehden haastattelema siviilioikeuden professori Urpo Kangas kuitenkin arvioi, että auton arvon alenemista on vaikea näyttää toteen. Kangas uskoo, että autonvalmistajan juristit yrittäisivät kerryttää käytetyn auton muista ominaisuuksista painavaa vastanäyttöä.

Britanniassa Volkswagenin käytettyjen dieselautojen hinnat ovat jo laskeneet, vaikka ei ole ollut tiedossa, että huijausmoottoreilla varustettujen autojen ohjelmistopäivitysten lisäksi joudutaan vaihtamaan myös osia.