Hyppää sisältöön

Melu voi tappaa salakavalasti – erityisesti meluisilla alueilla asuvat ovat vaarassa

Arvioiden mukaan pari prosenttia sydänpysähdyskuolemista johtuu melusta. Suomessa se tarkoittaa vajaata viittäsataa ihmistä vuosittain. Suurin melun aiheuttaja on tieliikenne.

Kuva: Kalle Mäkelä / Yle

Meluasioihin perehtynyt Pertti Sundqvist sanoo, että tieliikenteen aiheuttama melu tappaa enemmän ihmisiä kuin autot. Sundqvist toimii Turun luonnonsuojeluyhdistyksen varapuheenjohtajana ja Suomen luonnonsuojeluliiton teknisenä neuvonantajana ympäristöministeriön melutyöryhmissä.

– Jatkuva altistuminen melulle aiheuttaa stressiä, joka nostaa verenpainetta ja aiheuttaa tätä kautta sydäninfarktin, Sundqvist kuvaa melun salakavalaa mekanismia sydänkuolemien yhteydessä.

Lääkärilehdessä useiden asiantuntijoiden kirjoittaman artikkelin (siirryt toiseen palveluun)mukaan melun haitalliset vaikutukset ihmisten terveyteen näkyvät myös monella muulla tavalla. Melu muun muassa häirtsee unta ja lisää kroonisten sairauksien riskiä. Noin kolmasosa ihmisistä on erityisen meluherkkiä.

Saksalaisen Wolfgang Babischin tutkimusten (siirryt toiseen palveluun) mukaan pari prosenttia kuolemaan johtaneista sydänkohtauksista johtuu melusta. Suomessa se tarkoittaa vajaata viittäsataa ihmistä vuodessa.

Tieliikenteessä puolestaan kuolee vuosittain 200–300 ihmistä.

Meluisat alueet ovat terveysriski

Suurin melun aiheuttaja on tieliikenne. Mikäli melun ja sydänkuolemien välinen yhteys on totta, sen pitäisi näkyä myös kaupunkien läpiajokatujen ja ulosmenoteiden varsilla asuvien suurempana kuolleisuutena ja sairastuvuutena. Sundqvistin mukaan näin onkin.

– Useiden tutkimusten mukaan sydän- ja verisuonitauteja esiintyy enemmän meluisilla alueilla asuvilla ihmisillä. Tilastollisesti se on siis nähtävissä.

– On tietysti melko vaikea sanoa, mitkä infarktit johtuvat melusta ja mitkä jostain muusta. Tilastollisesti kuitenkin näyttää siltä, että meluisilla alueilla asuvilla on enemmän sairauksia, Pertti Sundqvist sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut, että melun vuoksi Suomessa menetetään 8 100 tervettä elinvuotta vuosittain. Valtioneuvoston meluntorjuntaa pohtinut työryhmä puolestaan arvioi, että säännöllisesti melulle altistuu Suomessa jopa miljoona ihmistä vuosittain.

Sundqvistin mielestä tavalliset ihmiset voisivat muutamalla keinolla vähentää melua merkittävästi.

Tilastollisesti näyttää siltä, että meluisilla alueilla asuvilla on enemmän sairauksia.

Pertti Sundqvist

– Pitäisi vähentää yksityisautoilua ja valita omaan autoon hiljaisemmat renkaat.

Kymmenen turkulaista kuolee meluun joka vuosi

Turkulainen Sundqvist on laskeskellut myös kotikaupunkinsa melun aiheuttamien kuolemien määrää. Hän on päätynyt siihen, että viidestä kymmeneen turkulaista menehtyisi vuosittain melun vuoksi.

Myös meluisat paikat ovat tiedossa.

– Erityisen meluisia asuinpaikkoja on Puistokadun, Koulukadun, Aninkaistekadun ja Ratapihankatujen varsilla, Sundqvist sanoo.

Näistä alueista ilmoitettiin myös Ylen melukarttaan.

Kuulosuojaimet päiväkoteihin

Meluasiantuntija Pertti Sundqvist sanoo, että häntä syyhyttäisi tutkia kuinka meluisia ovat päiväkodit. Sundqvistin mukaan lapsista lähtee messevä määrä desibelejä, kun koko lauma alkaa kirkua.

Erityisesti päiväkotien henkilökunnan pitäisi käyttää kuulosuojaimia.

Pertti Sundqvist

Pitäisikö siis lasten käyttää päiväkodeissa kuulosuojaimia?

– Erityisesti päiväkotien henkilökunnan pitäisi käyttää kuulosuojaimia. Lasten korvat ovat sopeutuvaisempia kuin aikuisten. Kyllä niillä hoitajilla olisi syytä joskus olla kuulosuojaimet, sanoo Pertti Sundqvist.