1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Miesten vuoron ohjaajan uutta elokuvaa kuvattiin avaruudessa asti

Kemiläislähtöinen Joonas Berghäll soitti uutta elokuvaansa varten äidilleen ja pyysi äitiä kertomaan kymmenen häneen liittyvää pelkoa tai toivetta. Äiti oli purskahtanut nauruun ja sanonut, että niitähän on satoja, olenhan sinun äitisi. Elokuva saa ensi-iltansa valkokankaalla 16. lokakuuta.

Kuva: Minna Aula / Yle

Suomalaisessa dokumenttielokuvassa ei ehkä odota nähtävän avaruusraketin laukaisua, saati päästä seuraamaan elämää avaruudessa, raketin sisällä.

Kemiläislähtöinen Joonas Berghäll on työstänyt uutta elokuvaansa viisi vuotta. Äidin toive on jatkoa miehen menestyksekkäälle Miesten vuoro -elokuvalle. Äidin toive -elokuvassa on kymmenen naisen tarinat eri puolilta maailmaa. Kaikkia heitä yhdistää jollakin tavalla äitiys.

Berghäll kertoo, kuinka häneen vaikuttaa vieläkin lapsena kokemansa äidin menettämisen pelko. Berghällin äidiltä leikattiin kasvain ja pieni poika odotti pelonsekaisena soittoa sairaalasta.

– Äiti oli tehnyt vaaleanpunaisen kirjeen, jossa kerrottiin, kenestä tulisi minun isä ja kenestä äiti, Berghäll sanoo.

Äidin toive elokuvassa päästää avaruuteen astronautti Karen Nybergin matkassa. Kuva: @Oktober Oy 2015

Uudessa maassa tekstari äidille

Äidin toive -elokuvan alussa nähdään pohjoisen maisemia. Berghäll remahtaa nauruun, kun häneltä kysytään, vieläkö pohjoisuus näkyy maailmaa kiertäneessä miehessä.

– Olen aidosti ylpeä kemiläisistä juuristani. Kun muutimme pois Kemistä, jouduin pohjoisen jääräpäisyyteni takia joskus kahakoihin, missä olin yksin kemiläisenä vastaan pariakymmentä muuta, Berghäll sanoo hymyillen.

Mies puhuu äidistään hyvin lempeästi. Elokuvan kuvauksissa ohjaajan ja muun ryhmän matka vei milloin Venäjälle, milloin Meksikoon. Kuvausvuonna lentoja tuli lähes sata.

– Äiti sanoi, että tekstiviesti on syytä tulla, sitten kun olen aina turvallisesti perillä, Berghäll sanoo.

Joonas Berghällin ohjaama Äidin toive nähdään elokuvateattereissa 16. lokakuuta.