Taitava hatuntekijä loihtii hatun päähän kuin päähän

Modistimestari Memmu Lankila lupaa löytävänsä jokaiselle pukevan päähineen. Pienen ammattikunnan leipätyönä syntyy tohtorinhattuja, poronnahasta puolestaan voi pyöräyttää sushit päälaelle.

Kotimaa
Memmu Lankilan suunnittelemassa sushihatussa leikitellään poronmokalla ja lasihelmillä
Memmu Lankilan suunnittelemassa sushihatussa leikitellään poronmokalla ja lasihelmilläKati Lahtinen/Yle

Modistimestari Memmu Lankila toi tullessaan Ylen aikaisen aamuun taidonnäytteitään: sushi-hattu, susihattu ja aito 40-luvun vihreä huopahattu. Lankilan mukaan jokaiselle löytyy varmasti pukeva päähine, hatun sopivuus on käyttäjän korvien välissä.

Syyksi luetellaan usein liian pieni pää, liian iso pää, vääränlaiset hiukset tai silmälasit.

Modistimestari Memmu Lankila

– Syyksi luetellaan usein liian pieni pää, liian iso pää, vääränlaiset hiukset tai silmälasit, Memmu Lankila luettelee.

Lankila tosin myöntää silmälasien aiheuttavan toisinaan päänvaivaa hattuja sovitellessa, mutta lupaa löytävänsä jokaiselle pukevan päähineen.

Tohtorinhatut toimivat leipätyönä

Modistimestarin leipätyöksi voi sanoa tohtorinhattujen tekoa. Yhden hatun tekemiseen kuluu kahdesta kolmeen päivään. Materiaaliltaan kovan hatun täytyy istua käyttäjänsä päähän täydellisesti.

Suomen Hatuntekijöiden liittoon kuuluu tänä päivänä vain 20 ammattilaista. Liitto perustettiin vuonna 1940, aikana, jolloin materiaaleista oli kova pula. Liiton avulla pitsit ja napit löysivät tiensä Euroopasta käsityöläisten työhuoneille.

Suomen Hatuntekijät täyttää tänä vuonna 75-vuotta ja merkkipaalua on ehditty jo juhlistaa asianmukaisesti 40-luvun tyyliin pukeutuneina.

Poronnahkaiset nigirit päässä hullutellaan

Nykyään materiaaleilla voi leikitellä rajattomasti ja ainoastaan mielikuvitus on rajana. Modistimestari Memmu Lankila kertoo erikoisesta sushi-päähineestä, jonka hän valmisti ravintolan näyteannokseksi.

Sushi-hatun wasabi ja nigirit on poronmokkaa, mäti on tehty lasihelmistä.

Modistimestari Memmu Lankila

– Sushi-hattuni wasabi ja nigirit on poronmokkaa, mäti on tehty lasihelmistä ja onpa joukossa minkkiäkin, Lankila selventää.

Memmu Lankilan työhuoneella syntyy tohtorinhattujen lisäksi myös Puupää-hatut, joilla Suomen sarjakuvaseura palkitsee vuosittain ansioituneita sarjakuvan tekijöitä.

Suomalaisia hattuja on nähty myös kansainvälisillä valkokankaalla. Vuosi sitten ensi-iltansa saaneessa Pahatar-elokuvassa Angelina Jolie painoi päähänsä hatuntekijä Hannu Viitalan luomuksia.