Moni autoilija istuu autossa väärin – katso liikenneopettajan vinkit

Autoilu laittaa kehon koville ja aiheuttaa monille esimerkiksi niska- ja hartiakipuja. Liikenneopettajan mukaan monen ajoasennossa on korjattavaa.

Kotimaa
Henkilön kädet ratilla.

Moni autoilija kärsii selkä-, hartia- ja niskakivuista, mutta esimerkiksi hyvä ajoasento ei ole kaikille itsestäänselvä.

Yleinen harhakäsitys on se, että ajetaan liian kaukaa polkimista ja ratista.

Jaana Pajula-Ihaksi

– Yleinen harhakäsitys on se, että ajetaan liian kaukana polkimista ja ratista, kertoo liikenneopettaja Jaana Pajula-Ihaksi Kouvolan Ajokoulutuskeskuksesta.

Oheisella videolla liikenneopettaja näyttää muutamia perusasioita, joista kannattaa lähteä hakemaan omaa oikeaa asentoa.

– Penkin korkeuden säätö, kuljettajan etäisyys ratista, kytkinjalkaa ei suoraksi ja turvavyön säätö oikein, listaa liikenneopettaja Pajula-Ihaksi.

Kuljettajan etäisyyttä ratista voi säätää myös selkänojan kaltevuudella. Liikenneopettaja vinkkaa, että kun asetat kädet suoraksi ratin päälle, ranteiden pitäisi jäädä ohjauspyörän kehälle.

Taukoilu ja jumppa kannattavat

Ajoasennon lisäksi kannattaa huolehtia, ettei aja liian pitkiä pätkiä ilman taukoa. Tauoilla on mahdollisuus myös esimerkiksi jumppaamiseen.

– Nosta hartiat korviin ja laske alas. Pyöritä hartioita, opastaa terveysliikunnan kehittäjä, fysioterapeutti Janniina Riihelä Kymenlaakson Liikunta ry:stä.

Selkärangan kierto puolelta toiselle ja taivuttelu eteen sekä taakse sopivat Riihelän mukaan myös hyvin autoilijan lyhyeen taukoon. Samoin lonkankoukistajien venytykset.

Lisää jumppaohjeita ja vinkkejä löytyy esimerkiksi Selkäliiton (siirryt toiseen palveluun)nettisivuilta.