1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Näkökulma: Kylmää kyytiä hallitukselle ja etenkin perussuomalaisille

Hallitusblokki putoaa Ylen kannatusmittauksessa kuin kivi, persut ovat suorastaan syöksykierteessä. Tämä tietää hurjaa turbulenssia hallituksen sisälle.

Ulkoministeri Timo Soini (kesk.) keskusteli perussuomalaisten Sampo Terhon (vas.) ja Ari Jalosen kanssa eduskunnassa Helsingissä 25. syyskuuta. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Huhhuh! Tällaista kuukausimyllerrystä puolueiden kannatuksissa ei ole nähty niin kauan kuin Taloustutkimuksen tilastoista voi luotettavasti dokumentoida eli pariinkymmeneen vuoteen.

Tuoreet luvut ovat tylyjä hallituspuolueille. Pääministeripuolue keskustan kannatus on pudonnut 1,3 prosenttiyksikköä, kokoomus lähes prosenttiyksikön ja perussuomalaiset peräti 4,3 yksikköä.

Hallituspuolueita kannattaa enää 50,4 %. Vaalikannatuksesta on haihtunut 6,4 prosenttiyksikköä.

Oppositiossa taas kaikki viisi puoluetta ovat nostaneet kannatustaan.

Keskusta on silti edelleen ykköspaikalla, mutta kokoomus suistui kolmanneksi, kun oppositiopuolue Sdp porhalsi sen ohitse. Yllätys sekin. SAK:n vetoapu työelämäkiistoissa siivittää nyt demareita.

Hulppeassa puoluetoimistossa Helsingin arvokeskustassa vallitsee tänään hautajaistunnelma.

Persujen kohdalla tilanne on tukalin. Painajaista lisää, että demarien lisäksi myös vihreät menivät edelle. Vaalien isosta jytkystä on sulanut seitsemän prosenttiyksikköä. Kuukaudessa katosi kolmannes kannatuksesta. Mihin se meni? Kuka sen vei? Kannattaa kysyä erityisesti persuja äänestäneeltä duunarimieheltä.

Persut ovat nyt puolueiden kannatusjärjestyksessä vasta viides. Timo Soinin hekottelu edellisen hallituksen takiaispuolueille uhkaa iskeä omaan nilkkaan. Hulppeassa puoluetoimistossa Helsingin arvokeskustassa vallitsee tänään hautajaistunnelma. Kivikylän nakeissa on karvas sivumaku. Porukka haikailee johtajansa perään, jota ei nykyisin näe kuin pitkillä aukeilla.

Juha Sipilän (kesk.) porvarihallituksen kuherruskuukausi on selvästi ohi. Hurjat budjettileikkaukset, työelämän pakkolait ja rajan yli hyökynyt pakolaistulva ovat tehneet tehtävänsä. Poliittinen lasku on lankeamassa maksuun kovalla korolla.

Nyt voidaan jo kysyä, mahtaako hallitus edes jaksaa seuraaviin säännönmukaisiin vaaleihin, jotka pidetään keväällä 2019.

Ennen vaaleja arveltiin, että uuden pääministerin on oltava valmis häviämään seuraavat vaalit, jos hän aikoo määrätietoisesti toteuttaa tarvittavan talouden kuriohjelman. Nyt voidaan jo kysyä, mahtaako hallitus edes jaksaa seuraaviin säännönmukaisiin vaaleihin, jotka pidetään keväällä 2019. Jouluunkin on niin pitkä aika.

Poliittinen kurimus ei voi olla heijastumatta hallituksen toimintaan. Itsesuojeluvaisto pakottaa koalitiota tarkistamaan linjaansa. Jos kannatus putoaa edelleen, yhteisrintama joutuu lujille ja koheesiota koetellaan. Kolme ässää uhkaa muuttua kolmeksi ärräpääksi.

Erityisesti persuilla on tämän mittauksen jälkeen hurjat paineet profiloitua jämäkämmin jopa hallitusyhtenäisyyden kustannuksella. Alkuviikosta puolueen kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen jo vaati kriisikokousta, koska hallitusohjelmaa on hänen mielestään rikottu juuri persujen kannalta tärkeissä kohdissa, pakolaispolitiikassa ja Kreikan lainaohjelman kohdalla.

Kriisi on nyt valmis. Mahtaako se yhdellä kokouksella enää korjaantua? Ja ehtiikö Soini maailmanmatkoiltaan mukaan ollenkaan?

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on politiikan erikoistoimittaja