Rikosnimike koveni – poliisi tutkii Lammin polttopulloiskua törkeän tuhotyön yrityksenä

Paikallisten asukkaiden ja silminnäkijöiden kuulemiset jatkuvat Hämeenlinnan Lammilla keskiviikkoyönä vastaanottokeskuksen kerrostaloon tehdyn polttopulloiskun takia. Syyttäjän ja poliisin neuvottelussa rikosnimikettä on kovennettu tuhotyön yrityksestä törkeän tuhotyön yritykseksi. Tutkintasyistä Hämeen poliisi on asiasta muilta osin hyvin vaitelias.

turvapaikanhakijat
Palojälkiä ja halkeamia ikkunassa
Ville Välimäki / Yle

Poliisin kenttätutkinnat ovat toista päivää käynnissä Hämeenlinnan Lammilla. Poliisi kerää edelleen tietoa keskiviikkoyön tapahtumista Pellavamakasiininkujalla ja tarkistaa saamiaan tietoja.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Mäkinen toivoo samalla lisää tietoa yön tapahtumista Lammilla ja Lammin läheisyydessä liikkuneilta ihmisiltä. Vinkkejä saisi tulla enemmänkin.

– On tärkeää, että saisimme ihmisiltä havaintoja toissayön tapahtuma-ajoilta Lammilla ja Lammin läheisyydessä. Havaintojen ei tarvitse rajoittua suoraan Lammin keskustaan, kertoo Mäkinen. Poliisia kiinnostavat etenkin 02.30–03.30 ajalta tehdyt havainnot.

Lammilla on saattanut olla yöaikaan esimerkiksi työtehtävissä tai muuten liikkeellä ihmisiä, jotka ovat voineet nähdä ja huomata jotain asiaan liittyvää. Havaintoja ja tietoja on tullut jo jonkin verran. Poliisi kerää niitä lisää paikan päällä ja yrittää samalla muodostaa tapahtuneesta ja tiedonmurusista yleiskuvaa.

Nyt tutkinnassa törkeän tuhotyön yritys

Rikosnimike tapahtuneesta on täsmentynyt ja koventunut neuvotteluissa Salpausselän syyttäjänviraston Matti Torkkelin kanssa. Nyt polttopullon heittoa Pellavamakasiininkujalla sijaitsevan kerrostalon ikkunaan tutkitaan törkeän tuhotyön yrityksenä.

Rikoslain mukaan törkeän tuhotyön tunnusmerkistöön kuuluu, että tuhotyö aiheuttaa suurelle ihmismäärälle vakavaa hengen tai terveyden vaaraa. Rikoksen pitää olla myös kokonaisuutena arvostellen törkeä. Tuomio voi olla vähintään kaksi ja enintään kymmenen vuotta.

Ihmisten puhutteluista tai mahdollisista kiinniotoista poliisi ei kerro mitään, eikä ota kantaa siihen, kuinka pitkä rikostutkinta on. Niukkaa tiedottamista perustellaan poliisin työrauhalla.

– Tarkastamme tällä hetkellä kaikkea mahdollista mitä voi tarkistaa, kuten valvontakamerakuvia ja muuta materiaalia, kertoo tutkinnanjohtaja Marko Mäkinen.

Polliisi saattaa tiedottaa asioista lisää mahdollisesti torstain kuluessa, jos ratkaisevia tuloksia Lammilla saadaan.