1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ulvilan surman hätäkeskustallenteesta uusia todisteita: "Auerin puhetta tallennettu etukäteen"

Syyttäjä on toimittanut korkeimmalle oikeudelle uusia todisteita Ulvilan surmaoikeudenkäyntiin liittyen. Syyttäjän mukaan aineisto todistaa, että Anneli Auer syyllistyi miehensä murhaan.

Kotimaan uutiset
Anneli Auer
Anneli Auer.Yle

Syyttäjä on toimittanut uusia todisteita Ulvilan murhaan liittyen korkeimmalle oikeudelle. Kyse on uusissa tutkimuksissa ilmenneistä tiedoista.

Todistusaineisto koskee hätäkeskusnauhoitetta, jolla Anneli Auer ilmoittaa hätäkeskukseen miehensä joutuneen ulkopuolisen hyökkääjän kohteeksi.

Syyttäjän mukaan nauhalla kuuluu yhtä aikaa sekä puhelimesta että uhrin luota Anneli Auerin ääni. Tämä selittyy syyttäjän mukaan vain sillä, että Auerin puhetta on nauhoitettu etukäteen.

– Uusien todisteiden merkitys on ratkaiseva, sillä taustanauhoitteen käytön osoittamisen jälkeen ulkopuolisen tekijän mahdollisuus poistuu ja Auerin syyllisyydestä ei jää epäilyksiä, syyttäjät Kalle Kulmala ja Paula Pajula sanovat.

Laaja tutkimusryhmä

Tutkimusryhmään on kuulunut useita professoreja, musiikin tutkijoita ja kapellimestareita: kapellimestari Raine Ampuja, professori Tapio Lokki Aalto-yliopiston mediatekniikan laitokselta, äänitutkija Tuija Niemi keskusrikospoliisista, musiikkituotaja Mikko Raita, musiikin teknologian lehtori, säveltäjä Otto Romanowski Sibelius-akatemiasta, professori, akatemiatutkija Tuomas Virtanen Tampereen teknillisestä yliopistosta ja tuottaja Markku Veijonsuo.

Uusien todisteiden merkitys on ratkaiseva.

Syyttäjät

Tutkijaryhmä on käyttänyt hätäkeskusnauhoitteen tutkimiseen Izotope RX3 advanced -nimistä äänenkäsittelyohjelmaa, joka on Raine Ampujan mukaan kehittyneempi kuin hätäkeskusnauhoitteen tutkimuksessa aiemmin käytetyt ohjelmat.

Korkeimmalle oikeudelle

Syyttäjä pyytää, että todisteet otetaan huomioon, kun korkein oikeus pohtii Anneli Auerin tuomiota.

Hovioikeus vapautti Anneli Auerin Ulvilan surmaa koskevista murhasyytteistä helmikuussa. Korkein oikeus käsittelee parhaillaan hovioikeuden päätöksestä tehtyjä valituslupahakemuksia.

Ulvilan surma tehtiin vuonna 2006. Asiaa on käsitelty useita kertoja eri oikeusasteissa.

Viimeksi, kun tapauksessa tuli lisää todisteita, korkein oikeus palautti asian käräjäoikeuteen.

Syyttäjät katsovat, että korkeimmalla oikeudella ei tällä kertaa ole syytä palauttaa asiaa alempaan oikeusasteeseen. Syynä on se, että uusi näyttö ei viittaa uuteen tapahtumien kulkua koskevaan vaihtoehtoon vaan tuo vain ratkaisevan lisän todistelussa jo esitettyyn vaihtoehtoon.

Lue seuraavaksi