Vilkaisu mikroskooppiin paljasti: Tulevat syöpälääkkeet ovat tehokkaampia kuin luultiin

Turun yliopiston tutkijat ovat tehneet merkittävän löydön syöpäsolujen viestinnästä. Löytö auttaa syöpälääkkeiden kehittäjiä.

tiede
Lähikuva mikroskoopista.
Yle

Turun yliopiston tutkijat ovat löytäneet uutta tietoa syöpäsolujen leviämisestä. Tutkijat ovat selvittäneet sitä, miten kudoksesta irrallaan olevat syöpäsolut pysyvät elimistössä hengissä. Syyksi paljastui solun sisäinen viestiliikenne. Jos liikenne estetään, syöpäsolut eivät kykene leviämään.

Viestiliikenteen katkaisevia lääkkeitä on jo lääkeyhtiöissä kehitteillä. Osa kehitystyöstä on jo potilasvaiheessa. Turussa tehty tutkimus kertoo, että lääke toimii myös elimistössä tuuliajolla olevia syöpäsoluja vastaan.

– Tähän asti on ajateltu, että viestiliikenteen katkaiseva lääke toimii vain kiinni oleviin soluihin, kertoo akatemiaprofessori Johanna Ivaska.

Solujen elossa pysymisen kannalta oleellisia viestejä välittää molekyyli, joka on tunnettu jo yli kymmenen vuotta. Mikroskooppikuvissa huomattiin, että molekyyli toimii myös solun sisällä.

– Kukaan ei ollut aiemmin huomannut, että se viestii myös solun sisällä. Sitten avarakatseinen opiskelija, Jonna Alanko, tutki asiaa väitöskirjaansa varten ja huomasi asian mikroskooppikuvissa, Ivaska kehuu.

Löytö vie eteenpäin varsinkin etäpesäkkeitä lähettävien syöpien hoitoa. Tällaisia ovat esimerkiksi rinta- ja keuhkosyöpä.

Tutkimustulos on julkaistu solubiologian alan Nature Cell Biology -lehdessä.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus