Erikoinen sienisyksy sai maan tuikkimaan – oi, mikä sieni

Maatähdet ovat sienitutkija Jouni Issakaisen mukaan melko harvinaisia, ja niitä on ollut jonkin verran enemmän tänä syksynä kuin tavallisesti. Sieni on vaaraton, mutta sienitutkija ei suosittele syömistä.

luonto
Maatähti
Maatähti on melko harvinainen sieni.Minna Rosvall / Yle

Sienitutkija, biologi Jouni Issakainen saa usein tunnistettavaksi erikoisia sieniä. Hän painottaa, että tunnistaminen pelkän yhdestä suunnasta otetun kuvan perusteella on hankalaa. Löytämäni sieni voi Issakaisen mukaan olla uurremaatähti, poimumaatähti tai pikkumaatähti.

– Usein suoraan päältä otetusta kuvasta ei voi lajia edes tunnistaa, vaan tarvitaan kuvia eri suunnista, myös sivulta. Tässä tapauksessa on merkittävää, onko keskuspallo varrellinen, kauluksellinen tai nystyinen. Usein sieni pitää vielä varmistaa mikroskooppisesti.

Issakainen neuvoo viemään kuivatun näytteen löytöpaikkatietoineen esimerkiksi Turun yliopiston Kasvimuseolle.

Pölyä tuprahti, kun tähteä tavoitteli

Sienestä tupsahti pöly- tai tuhkapilvi, kun siihen tarttui. Poimijalle tuli mieleen, onko pöly vaarallista. Lapsia on ainakin takavuosina varoitettu tuprauttelemasta sieniä turhaan.

Kannattaa vain ihailla, ei syödä.

Jouni Issakainen

– Pölystä ei ole vaaraa. Pöly on itiöpölyä, joka on vastaavaa kuin muun muassa tuhkeloissa, kertoo Issakainen.

Mutta voiko sitä syödä ja mitä sitten, jos vaikka kissa haukkaa siitä palasen?

– Maatähtiä ei tietääkseni ole käytetty ruuaksi, eikä eri lajien syötävyydestä ole myöskään tarkkaa tutkimustietoa. Tähän ryhmään ei kuulu mitään tunnettuja myrkkysieniä. Lemmikeille tästä sienestä kuten muistakaan sienistä ei ole vaaraa. Kannattaa vain ihailla, ei syödä, neuvoo Issakainen.

Harvinainen – ei sensaatio

Biologi Jouni Issakainen kertoo, että maatähdet ovat Suomessa enemmän tai vähemmän harvinaisia.

– Ne ovat mukavia ja nättejä löytöjä, vaikka eivät aina mitään sensaatiolajeja olisikaan.

Tähän ryhmään ei  kuulu mitään tunnettuja myrkkysieniä.

Jouni Issakainen

Maatähtiä kasvaa usein rehevällä maalla kuten lehdoissa, laitumilla ja puutarhamullalla. Monet niistä suosivat kalkkia. Tämä vaikuttaa harvinaisuuteen. Jotkin kasvavat esimerkiksi vanhoissa muurahaispesissä, toiset hietikolla.

Maatähtiä voi löytää samaan tapaan kuin muita sieniä. ne eivät vaadi erikoisen kosteaa kesää kuten tämän vuoden alkukesä oli. Tähtimuodon synty on mielenkiintoinen. Sieni kuuluu kupusieniin ja se on nuorena rakenteeltaan pallomainen kuten nekin.

– Pallo kasvaa aivan maan rajassa tai jopa sen alla. Maatähdillä vain pallon ulompi kuori aukeaa tähtimäisesti kuin olisit kuorinut appelsiinin tähtimäisin liuskoin.

Issakainen lisää, että iuskat kasvavat sisäpuoleltaan nopeammin kuin ulkopuoleltaan, kaareutuvat ulos ja lopulta kohottavat sisemmän pallon ylös.

–Korotuskikalla ne saavat itiöpölyn lähtemään paremmin tuulen vietäväksi, kertoo Issakainen.