Georgian Batumi on miljoonan linnun paikka ja bongarin paratiiisi

Pelkkä ajatus yli sadastatuhannesta mehiläishaukasta saa lintuharrastajan mielen sekaisin. Kun tähän lisätään tuhannet muut petolinnut ja yksi pelikaani, on toiveunesta tullut totta. Lintubongarin paratiisi löytyy Georgiasta.

luonto
Pikkukotka lentää Georgian taivaalla
Pikkukotka (Aquila pennatus), kyseessä vaalean muodon yksilöToni Uusimäki

Lintuharrastajat hehkuttavat Georgian Batumia Euroopan parhaimmaksi havaintopaikaksi. Kaukasusvuoristo ja Mustanmeren alue pakkaavat Koillis-Euroopasta, Länsi-Venäjältä ja Kaukasuksen alueelta muuttomatkalle lähtevät petolinnut pullonkaulaan, josta massiiviset siivekäsvirrat jatkavat Lähi-itään, Afrikkaan ja Intiaan.

Lintumäärät olivat massiivisia. Mittausasemalla yksi koordinoi seurantaa ja ohjeisti laskijoita, joista jokainen otti oman parven tai pyörteen laskettavakseen.

– Näimme kymmeniätuhansia petolintuja muutamien päivien aikana, pääasiassa kotkia ja haukkoja. Nautinnollinen reissu, kuvailee kokkolalainen lintuharrastaja Toni Uusimäki Keski-Pohjanmaan lintutieteellisestä yhdistyksestä.

Uusimäki oli bongausporukassa, joka seurasi syyskuussa neljän päivän ajan petolintujen muuttoa Batumin muutonseurantayksikön tarkkailupisteillä.

– Lintumäärät olivat massiivisia. Mittausasemalla yksi koordinoi seurantaa ja ohjeisti laskijoita, joista jokainen otti oman parven tai pyörteen laskettavakseen.

Mehiläishaukka liitaa Georgian taivaalla
Mehiläishaukka (Pernis apivorus), MIka Uusimäki

Valtavien lintuvirtojen perässä ei pysytä tukkimiehen kirjanpidolla. Laskijat kirjaavat linnut tableteilla ja tarkkailupisteet ovat jatkuvasti yhteydessä toisiinsa radioitse. Toni Uusimäen mukaan Batumissa on tänäkin vuonna päästy laskennoissa yli 1 000 000 petolinnun.

Pelikaani, siperiankurmitsa, kiljukotka...

Erikoisuudet ovat lintuharrastuksen suola sekä kotona että maailmalla.

Ensimmäisenä päivänä haarahaukkaparvessa muutti myös pelikaani, mahtavan näköinen ja sai hurraa -huutoja.

– Ensimmäisenä päivänä haarahaukkaparvessa muutti myös pelikaani, mahtavan näköinen ja sai hurraa-huutoja. Joen deltalla havaittu siperiankurmitsa puolestaan on luultavasti Georgian ensimmäinen havainto lajista, Uusimäki kertoo.

Myös lintujen valtava määrä teki reissusta ikimuistoisen. Uusimäki näki neljän päivän aikana esimerkiksi 15 000 haarahaukkaa, keisarikotkia, lukuisia arokotkia, pikkukiljukotkia ja kiljukotkia.

– Jos kotikonnuilla hyvänä päivänä voi nähdä sata pienkanaa päivässä, Georgiassa meni jo pelkästään hiirihaukkoja 5000 päivän aikana.