Päiväkoteihin on vaikea saada sijaisia Joensuun seudulla

Lastentarhanopettajista ja lastenhoitajista on pulaa Joensuun seudulla. Esimerkiksi Kontiolahdelta kerrotaan, että sijaisuuksia on ollut vaikea saada täytettyä.

päivähoito
Päiväkoti Joensuun Rantakylässä.
Mari Nupponen / Yle

Päiväkoteihin on vaikea saada sijaisia Joensuun seudulla. Kontiolahden varhaiskasvatuksen päällikkö Tarja Tormulainen kertoo, että etenkin lastentarhanopettajista on kova pula ja erityisesti lyhytaikaisia sijaisuuksia on hyvin vaikea saada täytettyä. Tällä hetkellä myös lastenhoitajan sijaisuuksiin on ollut vähäisesti tulijoita.

– Päivähoitopaikkojen tarve kasvaa jatkuvasti ja samalla myös henkilökunnan tarve kasvaa vastaavasti. Esimerkiksi elo-syyskuun aikana Joensuuhun on avattu kolme uutta yksityistä päiväkotia, jotka ovat työllistäneet runsaasti ammattitaitoista väkeä, Tormulainen kertoo.

Pohjois-Karjalassa yliopistossa ei voi opiskella lastentarhanopettajaksi. Ammattikorkeakoulun sosionomikoulutuksessa pätevyyden voi hankkia suuntautumalla varhaiskasvatukseen.

– Muinoin Joensuussa vielä koulutettiin yliopistossa lastentarhanopettajia, mutta siitä on jo vuosia. Myös Kajaanista koulutus on lakkautettu useita vuosia sitten. Savonlinnassa koulutusta vielä on, Tormulainen pohtii.