1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Perheiden osuus kasvanut liki kolmannekseen – suurin osa turvapaikanhakijoista yhä yksinäisiä miehiä

Perheiden osuus Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista on kasvanut. Tässä kuussa Tornion järjestelykeskuksessa rekisteröidyistä turvapaikanhakijoista 31 prosenttia tuli maahan perheensä kanssa.

Kuva: Riikka Rautiainen/ Yle

Suurin osa Suomen turvapaikanhakijoista rekisteröidään Tornion järjestelykeskuksessa. Keskus perustettiin 22. syyskuuta. Perustamispäivästä syyskuun loppuun mennessä perheellisten osuus turvapaikanhakijoista oli noin neljännes, eli 24 prosenttia.

Maahanmuuttoviraston mukaan tämän kuun puolella 1.- 7. lokakuuta perheiden osuus on ollut 31% turvapaikanhakijoista.

Samalla yksinäisten miesten osuus on laskenut syyskuun 72 prosentista 65 prosenttiin tässä kuussa.

Perheiden lisäksi myös alaikäisten turvapaikanhakijoiden osuus kasvanut syyskuun 2,2 prosentista 4,1 prosenttiin tässä kuussa.

Myös yksinmatkustavia naisia

Yksin matkustavien naisten osuus on pysynyt samana, noin yhdessä prosentissa.

Kansalaisuuksissa ei maahanmuuttoviraston mukaan ole tapahtunut muutosta, yli 70 prosenttia turvapaikanhakijoista tulee Irakista.

Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Hanna Kautto sanoo, että syytä perheiden osuuden kasvuun ei tiedetä. Yksi syy voi olla, että perheillä kestää matkustamiseen pitempään.

Turvapaikanhakijoiden määrä kääntyi Suomessa jyrkkään nousuun syyskuussa. Elokuussa Suomeen tuli  2 894 turvapaikanhakijaa ja syyskuussa 10 836 turvapaikanhakijaa.

Lokakuun ensimmäisen seitsemän päivän aikana Suomeen on tullut yhteensä 2853 turvapaikanhakijaa eli lähes yhtä paljon kuin elokuussa. Syyskuun seitsemän viimeisen päivän aikana (24.-30. syyskuuta) turvapaikanhakijoita tuli Suomeen vielä enemmän, yhteensä 3555.