Nuori yrittäjä ei koe byrokratiaa vaikeaksi – "Tärkeintä on itseluottamus ja tahto voittaa haasteet"

27-vuotias Jesse Mäkitalo on pyörittänyt autonhuoltoalan yritystä jo kuuden vuoden ajan yhdessä ystävänsä Tomi Niemen kanssa. Mies ei ole koskaan kokenut byrokratian tai pelisääntöjen rajoittavan hänen liiketoimintaansa.

Kotimaa
Henkilöauton eturengas lähikuvassa.
Kalle Mäkelä / Yle

Suomea pidetään byrokratian ja sääntöjen luvattuna maana. Sääntö-Suomesta on olemassa lukuisia esimerkkejä. Milloin säännöt osuvatalkoholinmyyntiin, milloin taasylijäämäruuan jakamiseen.

Jos tuntee omat vahvuutensa, niin yrittäjyyttä ei kannata pelätä. Tärkeintä on itseluottamus ja tahto voittaa eteen nousevat haasteet.

Jesse Mäkitalo

Yleinen asenne on se, että byrokratia usein vaikeuttaa etenkin yrittäjien toimeentuloa. 21-vuotiaana ystävänsä kanssa autonhuoltoyrityksen perustanut Jesse Mäkitalo on kuitenkin poikkeus. Hän lyttää puheet liian raskaasta ja monimutkaisesta sääntöviidakosta.

– Yrittäjänä en koe Sääntö-Suomea sellaisena, mistä usein puhutaan. Jokaisessa järjestelyssä on hyvät ja huonot puolensa, ja aina löytyy varmasti parannettavan varaa.

– Mun mielestä Suomessa ei tehdä yrittämistä vaikeaksi. Aina on olemassa pelisäännöt ja aina täytyy hoitaa tietty määrä byrokratiaa.

Nuoruuden into voitti pelot

27-vuotias Jesse Mäkitalo on aina pitänyt yrittäjyyttä selvänä vaihtoehtona.

Asiat kannattaa pitää mahdollisimman yksiselitteisinä, ettei sopimuksissa ole varaa tulkinnalle. Toinen asia on se, että sopimukset pitää tehdä aina paperille.

Jesse Mäkitalo

– Ammattikoulussa luokkakaverini Tomi Niemen kanssa haaveiltiin omasta korjaamosta. Vuonna 2009 päätimme perustaa osakeyhtiön ja saman vuoden syyskuussa aloitimme liiketoiminnan.

Mäkitalon mukaan nuorukaisten into oli niin kova, etteivät miehet edes ajatelleet yrittäjyyden riskejä.

– Ainoa asia, mistä minua varoiteltiin oli se, että kaverin kanssa kun aloittaa liiketoiminnan, niin siinä on riskinä ajautua erilleen.

– Meidän osaltamme asiat ovat sujuneet ilman konflikteja ja osoitimme nämäkin luulot vääriksi, Mäkitalo sanoo.

Naantalissa ja Raisiossa toimivan yrityksen liikevaihto on kasvanut joka vuosi. Myös työntekijöiden määrä kasvaa. Jesse Mäkitalo uskoo, että hyvän alun takana on yrittäjien terve itseluottamus ja päättäväisyys.

– Jos tuntee omat vahvuutensa, niin yrittäjyyttä ei kannata pelätä. Tärkeintä on itseluottamus ja tahto voittaa eteen nousevat haasteet.

Kirjalliset sopimukset säästävät monelta harmilta

Jesse Mäkitalo haluaa antaa pari käytännön neuvoa kaikille aloitteleville yrittäjille.

– Kun eri osapuolien kanssa tekee sopimuksia, niin asiat kannattaa pitää mahdollisimman yksiselitteisinä, ettei sopimuksissa ole varaa tulkinnalle. Toinen asia on se, että sopimukset pitää tehdä aina paperille.

Nuori yrittäjä paljastaa, että hänen suurimmat vastoinkäymisensä liittyvät juuri suullisena tehtyihin sopimuksiin.

– Olen halunnut uskoa, että suulliset sopimukset pitävät ja ihmiset ovat rehellisiä.

– Kun osapuolten välillä ollut hyvä henki jostain syystä muuttuu huonommaksi, niin silloin täytyy voida osoittaa muutenkin kuin suullisesti, mitä asioista on aikaisemmin sovittu.