1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Kivijärveltä lähdettiin Milanoon marssimaan hitaan ruuan puolesta

Talviaisten tilalta lähdettiin ottamaan osaa Slow food -liikkeen järjestämään tapahtumaan, jossa yli parituhatta ruokatuotannon kanssa työskentelevää tapasi toisensa.

2 500 ihmistä ympäri maailmaa, pääasiassa pientilallisia, kokoontui miettimään Milanoon, mikä on alan tulevaisuus. Kuva: Heini Hakkarainen

Talviaisten tila Kirijärvellä on 24 lehmän koti. Lypsykarjatilan emäntä ja isäntä ovat Heini Hakkarainen ja Jussi Kinnunen. Tilalla on aktiivinen Facebook-sivu, jota Hakkarainen pitää mielellään yllä. Sivu perustettiin heti, kun pari alkoi pitää tilaa.

– Pystyn kertomaan kuluttajille, millaista työ tilalla oikeasti on ja mitä meillä tehdään. Olen itse kokenut, että se on hyvä keino välittää kuvia ja tekstiä, saada keskustelua aikaan, Heini Hakkarainen kertoo.

Sivun kautta kuluttajat tavoittavat tilalliset.

– Varsinkin kun meidän tila on niin keskellä ei mitään, harvemmin kukaan tulee paikan päälle. Itsekin pystyn pitämään kollegoihin yhteyttä, se on tärkeä väline nykypäivänä, Hakkarainen jatkaa.

Kyllä 24 lehmän pitäjänä on miettinyt, tekeekö tätä vai yrittääkö jotain muuta.

Heini Hakkarainen, pientilallinen

Hitautta tehotuotantoa vastaan

Slow food -konferenssi (siirryt toiseen palveluun) järjestettiin Milanossa kuluvalla viikolla, jonne Hakkarainenkin päätti ottaa osaa. Hakkaraisen lisäksi mukana olivat Talviaisten tilan Jussi Kinnunen sekä JAPA ry:n koordinaattori Anna Sarkkinen. Kolme keskisuomalaista olivat ainoat suomalaiset edustajat tapahtumassa.

Milanon tapahtumassa keskusteltiin laajalti ruuantuotannosta ja pientuottajien roolista sekä marssittiin pientuottajien puolesta, läpi maailmannäyttelyalueen.

– 2 500 ihmistä ympäri maailmaa, jotka ovat ruuan kanssa työtä tekeviä, pääasiassa pientilallisia, kokoontui miettimään millainen tulevaisuus alalla tulee olemaan ja miten siihen pystyttäisiin vaikuttamaan. Kokkeja, tutkijoita, opiskelija, mutta suurin osa oli viljelijöitä, Hakkarainen kertoo matkastaan.

Hakkarainen kertoo, että päällimmäisenä matkasta Milanoon jäivät mieleen ihmiset.

– Oli mukava tavata ja jutella toisten tilallisten kanssa. Samojen ongelmien kanssa tavallaan taistellaan, vaikka lähtökohdat voivat olla todella erilaiset.

Slow food (siirryt toiseen palveluun)-liike perustettiin 1980-luvun lopussa Italiassa pikaruuan ja tehotuotannon vastapainoksi – se tukee lähiruokaa ja kiireetöntä ruuan nauttimista ja valmistamista. Liike on sittemmin laajentunut 150 maahan jaSuomessa liikkeellä on 12paikallisryhmää.

Kuva: Heini Hakkarainen

Hakkarainen kertoo, että kuluva vuosi on ollut haasteellinen pientilallisen näkökulmasta. Maidon hinta laski ensin Venäjän liikkeiden vuoksi ja sen jälkeen tukipolitiikkaa muutettiin, mikä kiristi hintoja entisestään.

– Kulut nousevat koko ajan, ne eivät ole ollenkaan laskusuunnassa. Kyllä 24 lehmän pitäjänä on miettinyt, tekeekö tätä vai yrittääkö jotain muuta, Hakkarainen toteaa.

Heini Hakkaraista haastatteli toimittaja Mikko Maasola.