Tupakalle pian neljä veronkorotusta – Virkamies: "Syy on poliittinen"

Alkoholin verotusta kiristetty viimeksi 2014, uusista ei päätöksiä. Tupakkaveroa nostetaan neljästi seuraavan kahden vuoden aikana.

Kotimaa
Paheverojen korotukset
Yle Uutisgrafiikka

Valtiovalta on ryhtynyt kohtelemaan tupakkaa ja alkoholia verotusmielessä aivan eri tavoin, vaikka molemmat ovat tunnustettuja paheita ja heikentävät terveyttä. Alkoholin verotusta on kiristetty viime vuosina harvemmin kuin tupakan, ja lähivuosina tupakan verokohtelu vain kovenee, kun samaan aikaan alkoholiin ei ole päätetty yhtäkään korotusta. Tähän on selvä syy.

– Syy on poliittinen. Tupakkaverotusta on helppo korottaa, koska kukaan ei vastusta sitä, sanoo hallitusneuvos Ismo Tuominen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Alkoholiveron korotuksista taas älähdetään vahvasti jo aikomusvaiheessa, etummaisina ravintola-ala ja panimot. Myös eduskunnassa pesii vahva vastustajasiipi. Yleensä korotuksia vastustetaan työllisyyssyillä.

– Hallitus ei halua ottaa vastaan vastustusta. Suomessa vaalii laaja yksimielisyys siitä, että alkoholi on liian kallista, Tuominen sanoo.

Tuomisen mukaan alkoholiveron korotusten väitetään johtavan viinarallin kiihtymiseen ulkomailta.

– Se on puppua. Jos korotukset tekee hallitusti, viinaralli ei räjähdä käsiin, Tuominen sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan alkoholin matkustajatuonti laski viime elokuun ja tämän vuoden syyskuun välisenä aikana 11 prosenttia verrattuna edellisen vuoden vastaavaan ajanjaksoon. Nyt matkustajatuonti pyörii samoissa kuin se oli 2008–2012. Matkustajatuonnin osuus alkoholin kokonaiskulutuksesta on 15–20 prosenttia.

Savukkeiden tilastoimattoman kulutuksen (matkustajatuonti+salakuljetus+nettiostot) arvioidaan olevan 15–17 prosenttia kokonaiskulutuksesta. Se on pysynyt melko vakiona vuosikaudet veronkorotuksista huolimatta.

Pylväsgrafiikka.
Ilkka Kemppinen / Yle

Alkoholin verotusta on kiristetty viimeksi 2014, uusista ei ole tietoa. Sipilän hallitusohjelman mukaan alkoholiveroa tarkistetaan, mikäli Viron korotukset antavat siihen mahdollisuuden. Alkoholin verotusta kiristettiin Virossa tämän vuoden alusta 15 prosenttia ja samansuuruinen korotus tulee ensi vuoden alusta. 2017–2020 veroa kiristetään joka vuosi 10 prosenttia, viinejä ja väkeviä jopa 20 prosenttia 2019 ja 2020. Tuomisen mukaan korotuksiin olisi Suomessa nyt hyvä sauma.

– Jos hallitus haluaa lisää rahaa esimerkiksi 100 miljoonaa euroa vuodessa, niin siihen päästäisiin helposti ja ilman haittoja korottamalla alkoholiveroa maltillisesti. Korotus voisi olla esimerkiksi oluesta neljä senttiä tölkiltä, Tuominen sanoo.

Hallitus aikoo nostaa tupakkaveroa neljästi seuraavan kahden vuoden aikana, yhteensä 24 prosenttia, jos esitys läpäisee eduskunnan. Ensimmäinen korotus tulee voimaan ensi vuoden alusta. Korotukset nostavat askihintaa reilun euron keskimäärin 7 euroon.

Tupakkaverotuoton arvioidaan kasvavan korotusten seurauksena 68 miljoonaa euroa vuodessa seuraavat pari vuotta. Tupakan verotuotto on ollut muutenkin kasvussa viime vuosina. Kiitos kuuluu veronkorotuksille, koska tupakointi on vähentynyt.

Alkoholin verotuotto on junnanut viime vuodet 1,3–1,4 miljardissa eurossa vuosittain. Ensi vuodesta ei odoteta sen kummempaa.

Suomessa on alkoholin juojia nelisen miljoonaa. Savuke käryää noin miljoonassa huulessa.