1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Turvapaikanhakijat yllättivät turvallisuusalan – vartijoista paikoin jo huutava pula

Pikavauhtia perustetut vastaaottokeskukset ovat työllistäneet vartiointiliikkeitä siinä määrin, että vartijoista on pulaa etenkin pääkaupunkiseudulla, Pirkanmaalla ja Oulun seudulla.

Kotimaan uutiset
Vartija vastaanottokeskuksen pihassa.
Jari Pelkonen / Yle

Turvapaikanhakijoiden suuri määrä on aiheuttanut vartijapulaa eri puolille Suomea. Pikavauhtia perustetut vastaanottokeskukset ovat työllistäneet vartiointiyrityksiä, jotka palkkaavat tällä hetkellä runsaasti uutta henkilökuntaa.

– Rekrytointi on todella aggressiivista. Tänään juuri katselin auki olevia paikkoja ja niitä on todella monella paikkakunnalla. Uskon, että pula on tosi iso, sanoo Turvapalvelu 100:n yrittäjä Tapio Grundström.

Grundströmin mukaan vartiointiliikkeet eivät ole kyenneet varautumaan riittävän ajoissa turvapaikanhakijoiden määrään. Hänen yrityksensä tilannetta helpottaa yhteistyössä muutaman muun alan yrityksen kanssa luodun työvoimapankin avulla.

– Ollaan pystytty takaamaan henkilöille hyvät tuntikehykset ja he ovat pysyneet näin turvallisuusalallla töissä, Grundström selventää.

Turvapalvelu 100 huolehtii valtaosan Satakunnan alueen vastaanottokeskusten ja hätämajoitusten vartioinneista.

Oppilaitos valmiina kouluttamaan lisää

Vartijoita koulutetaan muun muassa ammattioppilaitos Winnovan turvallisuusalan koulutuksissa Satakunnassa. Winnova on yksi maan suurimmista turvallisuusalan koulutuslaitoksista.

Winnovan koulutuspäällikkö Petri Riento kertoo, että vartijapulaan pohditaan parhaillaan ratkaisua yhteistyössä yritysten kanssa.

– Olemme aktiivisesti välittäneet opiskelijoille vartioimisliikkeiden rekrytointipyyntöjä, Riento kertoo.

Tällä hetkellä Winnovassa opiskelee turvallisuusalaa noin 300 opiskelijaa, joista vartijakortin on ehtinyt suorittaa 30 henkilöä. Turvallisuusalan perustutkinto kestää kolme vuotta ja siihen liittyvä vartijakorttikoulutus 100 tuntia. Vartijakortti on minimivaatimus vartijalle.

Lue seuraavaksi