Suorastaan tunkua Saamelaiskäräjien puheenjohtajaksi

Saamelaiskäräjien puheenjohtajapallille vaikuttaa uudella kaudella olevan suorastaan tunkua. Yle Saamen keräämien tietojen mukaan noin puolet uudesta kokoonpanosta harkitsee osallistumista puheenjohtajakisaan. Myös vaalien ääniharava ja nykyinen puheenjohtaja ovat valmiita ottamaan haasteen vastaan.

Sápmi
Evttohasat sámedikki ságadoallin
Yle

Saamelaiskäräjien puheenjohtajaksi tuntuu uudella kaudella olevan jopa tunkua. Noin puolet jäsenistöstä ei ainakaan kieltäydy puheenjohtajaehdokkuudesta.

Anu Avaskari
Anu AvaskariYle Sápmi

Sunnuntaisten saamelaiskäräjävaalien äänikuningatar Anu Avaskari Inarista keräsi vaaleissa taakseen vankan kannatuksen 205 äänellä. Äänestäjien tuki suorastaan velvoittaa häntä harkitsemaan myös puheenjohtajuutta.

– Kyllä tämmöinen äänimäärä velvoittaa vakavasti harkitsemaan asiaa. Toivoisin, että vaalitulosta kunnioitettaisiin niin, että ne jotka ovat eniten ääniä saaneet, olisivat keskeisesti vaikuttamassa, Avaskari sanoo.

Ensikertalainen: "Keskeinen rooli kuuluu vaalivoittajalle"

Pigga Keskitalo
Pigga KeskitaloYle Sápmi

Saamelaiskäräjien ensikertalainen, enontekiöläinen Pigga Keskitalo on samaa mieltä vaalivoittajan kanssa.

Keskitalo tarjoaa tarpeen mukaan myös itseään mukaan puheenjohtajakilpaan, mutta painottaa, että neuvottelun tulisi lähteä vaalivoittajien käsistä.

– Vaalivoittajan tulisi päästä kokoamaan hallitusta ja johtamaan neuvotteluja. Sehän on demokratian kivijalka, että neuvottelut käynnistyvät vaalivoittajasta, Keskitalo näkee.

Nykyiseltä puheenjohtajalta löytyy sekä tukea että halua

Tiina Sanila-Aikio
Tiina Sanila-AikioYle Sápmi

Tällä hetkellä saamelaiskäräjiä johtaa Tiina Sanila-Aikio Inarista.

Hän tuntuu saavan kannatusta jatkaa työssään myös uusien jäsenten keskuudessa. Muun muassa pitkän linjan saamelaispoliitikko Anne Nuorgam Utsjoelta on kertonut kannattavansa Sanila-Aikion jatkoa.

Tiina Sanila-Aikio keräsikin vaaleissa toiseksi suurimman äänisaaliin, 190 ääntä, ja on valmis jatkamaan.

– Olen käytettävissä, jos jäsenet niin tahtovat, Sanila-Aikio kertoo.

Noin puolet harkitsee puheenjohtajuutta

Yle Sápmin tekemän selvityksen mukaan saamelaiskäräjien 21 uudesta jäsenestä kymmenen ovat tarpeen mukaan käytettävissä puheenjohtajakilvassa – tai eivät ainakaan suoranaisesti kieltäydy ehdokkuudesta.

He ovat inarilaiset Anu Avaskari, Veikko Feodoroff, Heikki Paltto, Tiina Sanila-Aikio ja Magreta Sara, enontekiöläiset Tuomas Aslak Juuso, Pigga Keskitalo, Ulla-Maarit Magga, utsjokelainen Nilla Tapiola ja helsinkiläinen Pentti Pieski.

"En ole varma, mutta mahdollisesti" -kategoriaan kuuluvat Feodoroff, Magga ja Paltto. Sara ei ole vielä päättänyt asiaa. Loput 11 jäsentä eivät ole halukkaita puheenjohtajaksi.

– Äänimäärä tuo tietynlaista vastuuta ja olen käytettävissä toimeen, jos saamelaiskäräjät pitää sitä tarpeellisena, sanoo Tuomas Aslak Juuso Enontekiöltä.

– Olen harkinnut asiaa. Se olisi haaste, mutta minähän pidän haasteista. Ja olenhan minä jo vuosia johtanut kaupunkisaamelaisten City-Sámit -yhdistystä hyvin tuloksin, huomauttaa Pentti Pieski Helsingistä.

– En ole ehtinyt vielä miettimään asiaa. Mutta se olisi mielenkiintoinen paikka, olenhan ollut jo pitkään mukana saamelaispolitiikassa. Kyllä puheenjohtajan paikka kiinnostaa, myöntää Nilla Tapiola Utsjoelta.

Saamelaiskäräjien puheenjohtajan virka on täysipäiväinen.

Saamelaiskäräjävaalit toimitetaan joka neljäs vuosi. Nyt valittu Saamelaiskäräjät vuosille 2016–2019 aloittaa toimintansa järjestäytymiskokouksella alkuvuonna.