YK: Maailmanlaajuiselle halpuuttamiselle stoppi

Ruuan hinta on laskenut yhtä soittoa puolitoista vuotta. Syyskuussa YK:n laskema hintaindeksi kääntyi nousuun, mutta vain aavistuksen.

talous
Riisiä
Japanista tuodaan Suomeen muun muassa riisiä.Yle

Ruuan hinta on saattanut saavuttaa pohjan maailmanlaajuisesti. YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO julkisti torstaina syyskuun ruuan hintaindeksin, joka näyttää raaka-aineiden kallistuneen ensimmäistä kertaa 1,5 vuoteen.

Jatkuva alamäki vaikuttaisi nyt tasaantuneen, vaikka viljojen, ruokaöljyjen, meijerituotteiden, lihojen ja sokerin hinnat ovat toki yhä merkittävästi alempana kuin vuotta aiemmin. Hinnat ovat lähes viidenneksen viime vuoden syyskuuta halvemmat.

Isoksi osaksi halpenemisessa kyse on ollut maailmanlaajuisen ruuantuotannon piristymisestä.

Syyskuun hintaindeksi oli 156 pistettä, eli vaivaisen yhden pisteen enemmän kuin elokuussa. Hintaindeksi oli rymissyt alas yhtä soittoa viime vuoden maaliskuun 214 pisteestä tasolle, joka oli vielä elokuussa alimmillaan lähes kuuteen vuoteen.

– Tämä pieni lisäys, jonka näimme viime kuussa ruuan hintaindeksissä, voi olla merkki pohjan saavuttamisesta. Vaikka hinnat eivät nouse missään jyrkästi, ne eivät myöskään romahda yhtään enempää, sanoo FAO:n ekonomisti Abdolreza Abbassian.

– Vaikuttaa siltä, että superkierre on päättynyt, ja olemme normaalimmassa tilanteessa.

Lähteet: Reuters