"Jos on pakko laittaa, niin pestynä" – ovatko peniskuvat ja muu häirintä pelkkä vitsi?

Osa malleista ja tanssijoista joutuu ottamaan vastaan härskejä kuvia ja suoria ehdotuksia sosiaalisessa mediassa. Poliisille asti asia etenee harvoin, sillä monet suhtautuvat asiaan kevyesti.

Kotimaa
Huppupäinen hehnkilö istuu tietokoneen ääressä pimeässä.
Sakari Partanen / Yle

Pin Up -malleina toimiva Titta Riina Kärki ja Inka Nygård kertovat, että vanhemmat miehet haluavat joskus ottaa kuvia heidän takapuolistaan.

– Vanhat patut saattavat ottaa fiftaritapahtumissa kuvia pyllystä, eikä se niin haittaa. Hyvä jos heilläkin mieli virkistyy, kunhan eivät kimppuun käy, Kärki toteaa.

Naisilla on tosin kokemusta myös kimppuun käymisestä. He sanovat, että esiintymistä ei aina eroteta flirttailusta.

– Joskus humalaiset saattavat yrittää laittaa kättään rinnalle yhteistä valokuvaa varten. Ja ovat laittaneetkin, Nygård toteaa.

– Se on ahdistavaa. Pitää olla tarkka omasta rajasta, Kärki jatkaa.

"Nipotusta turhasta"

Monet mallit ja tanssijat joutuvat vastaanottamaan härskejä kuvia ja suoria ehdotuksia myös sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi jääkiekon SM-liigassa pelaavan KooKoon tanssijoiden Facebookiin tulee säännöllisestitörkypostia.

Hyvä jos heilläkin mieli virkistyy, kunhan eivät kimppuun käy.

Titta Riina Kärki

– Yksi laittaa hyvin ahkerasti kuvia sekä kalsareista että paljaasta peniksestä. Lisäksi saattaa tulla viestejä, että sillä tummalla on kivat tissit. Tähän pitää vain tottua, kun on paljon esillä. En viitsi olla turhasta nipottaja, kertoi Go Go Girlsin kapteeni Essi Frimodig viime viikolla.

Titta Riina Kärjen ja Inka Nygårdin Facebookiin ei ole tullut peniskuvia.

– Kuvat olisivat epämiellyttäviä, mutta osaisin sivuuttaa ne, Nygård toteaa.

– Ei kiitos. Jos on pakko laittaa, niin pestynä, Kärki heittää.

Arkipäivää nuorille

Sosiaalisen median kouluttaja, mediakasvattaja Pauliina Mäkelä on huolissaan siitä, että monet nuoret naiset suhtautuvat häirintään kevyesti.

– Mikä tahansa asia, joka on rikos kasvokkain, on rikos myös verkon puolella, Mäkelä painottaa.

Mäkelä käy pitämässä mediakasvatusluentoja kouluilla ja puhuu häirinnästä ja kiusaamisesta verkossa koululaisten ja heidän vanhempiensa kanssa. Hän uskoo, että kevyt suhtautuminen johtuu nuoresta iästä.

– He ovat eläneet verkon maailmassa ja some-palveluissa nuoresta asti. He tietävät, että toinen tekee tyhmästi, mutta ehkä se on heille arkipäivää eikä sen vuoksi häiritse, Mäkelä pohtii.

Poliisilta piilossa

Seksuaalisen häirinnän raja on kuitenkin häilyvä.

Häirintää on se, minkä itse kokee ahdistavaksi ja häiritseväksi.

Erno Koivumäki

– Se on aina uhrin subjektiivinen kokemus. Häirintää on se, minkä itse kokee ahdistavaksi ja häiritseväksi. Ahdistelulle ei ole olemassa selvää tunnusmerkistöä, sanoo nettipoliisi, vanhempi konstaapeli Erno Koivumäki Helsingin poliisilaitokselta.

Poliisille ei juurikaan tule ilmoituksia asiattomien kuvien tai viestien lähettämisestä tuntemattomille.

– Monet ajattelevat ehkä, että se kuuluu normaaliin elämään ja antavat asian olla. Tapaukset, joita ei ilmoiteta, eivät tietenkään tule poliisin tietoon, Koivumäki toteaa.

Kaverit ahdistelevat alaikäisiä

Sen sijaan poliisia työllistävät alaikäisten toisistaan levittämät kuvat sosiaalisessa mediassa. Silloin tekijä ja uhri tuntevat toisensa.

– Viikoittain tulee viestejä ahdistelusta ja pyydetään neuvoja, miten pitäisi toimia. Yleensä kyseessä on tyttö, joka on lähettänyt kuvan tai muuta tietoa itsestään luottamuksellisesti jollekin. Sitten häntä ryhdytään kiristämään kuvien tai tietojen julkaisemisella.

Kuvat lähtevät leviämään esimerkiksi WhatsApp-ryhmissä. Ikävää on, jos arkaluontoinen kuva päätyy esimerkiksi koko koulun oppilaiden tietoon WhatsAppin kautta.

– Ryhmät voivat olla isoja. Kun joku hölmö laittaa kuvan eteenpäin, se leviää kulovalkean tavoin.

Edellä kuvatut tapaukset poliisi pystyy selvittämään melko helposti, koska kuvien lähettäjät esiintyvät sosiaalisessa mediassa omilla nimillään. Toisin on valeprofiilista lähetettyjen härskien kuvien kanssa.

Mikä tahansa asia, joka on rikos kasvokkain, on rikos myös verkon puolella.

Pauliina Mäkelä

– Niiden alkuperää ei useinkaan pystytä aukottomasti selvittämään. Poliisi ei saa käyttää pakkokeinoja lievemmän rikoksen selvitykseen. Emme voi vaatia esimerkiksi Facebookilta profiilin tietoja.

Sama tyyppi voi häiriköidä useita

Poliisi kuitenkin neuvoo kaikkia törkypostia saavia säilyttämään todisteet ja ilmoittamaan asiasta poliisille etenkin silloin, kun sitä tulee säännöllisesti. Myös silloin, kun he pitävät asiaa harmittomana.

– On hyvä muistaa, että sama tyyppi saattaa häiriköidä monia muitakin. Jos yksi uhri ilmoittaa asiasta poliisille, voi tehdä samalla palveluksen niille, jotka eivät uskalla tehdä rikosilmoitusta.

Häirintätapauksista seuraa tekijälle yleensä sakkorangaistus.

Hiljainen hyväksyntä

Myös sosiaalisen median kouluttaja Pauliina Mäkelä on sitä mieltä, että kaikki törkyposti pitäisi ilmoittaa poliisille, koska vaikeneminen tarkoittaa asian hiljaista hyväksymistä.

On hyvä muistaa, että sama tyyppi saattaa häiriköidä monia muitakin.

Erno Koivumäki

– Ei saa ummistaa silmiään tai katsoa muualle. Vaikka itsestä tuntuisi, ettei asia ole niin vakava, poliisille pitäisi silti kertoa. Heillä ei muuten ole mitään tietoa, kuinka paljon tätä tapahtuu.

Mäkelä muistuttaa myös törkypostin lähettäjiä siitä, etteivät mallit, tanssijat tai muut työkseen esillä olevat ole vapaata riistaa.

– Jos voit katsoa, ei se ole mikään tanssiinkutsu tai lupa käyttäytyä tökerösti. Oli se sitten mitä tahansa kauneuteen, muotiin tai malleihin liittyvää. On aivan käsittämätön ajattelutapa, että tuossa on kaunis nainen, hänelle voi tehdä mitä tahansa.