1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Erikoistutkija: Tynkkysen vaatima perussuomalaisten hätäkokous on todennäköinen

Erikoistutkija Erkka Railo uskoo, että kannatuslukujen romahdus vaatii rajuja toimia perussuomalaisissa. Uusi käänne voi aiheuttaa vakavan hallituskriisin.

Erkka Railo. Kuva: Yle

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Erkka Railo hämmästelee tuoretta Ylen puoluemittausta. Perussuomalaisten kannatuksesta on sulanut kuukaudessa lähes kolmannes.

Onhan tämä Suomen historiassa varsin poikkeuksellinen romahdus

Erkka Railo

– Onhan tämä Suomen historiassa varsin poikkeuksellinen romahdus. Kolmenkymmenen vuoden ajalta vastaavaa ei tule mieleen, päivittelee Railo.

Virta perussuomalaisista on vienyt erityisesti SDP:n suuntaan.

– Vaikuttaa siltä, että perussuomalaisten riveissä ollaan erityisen pettyneitä oikeistolaiseen talouspolitiikkaan ja leikkauksiin. On ilmeistä, että perussuomalaiset ymmärtävät, että ilman heitä keskusta ja kokoomus eivät saisi vietyä näitä leikkauksia läpi, sanoo Railo.

Railo: Tynkkysen vaatima kriisikokous on todennäköinen

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkysen on vaatinut kriisikokousta, jossa päätettäisiin puolueen kuulumisesta hallitukseen.

Jonkunlainen tuuletuskokous varmaankin tarvitaan.

Erkka Railo

Koolle kutsuttaisiin puoluehallitus, puoluevaltuusto ja eduskuntaryhmän. Puoluejohto on tyrmännyt kokouksen järjestämisen.

– Tynkkynen saa tästä uutta tuulta purjeisiinsa ja se varmasti luo lisää painetta puoluejohdon suuntaan. Johdon pitää nyt selkeämmin perustella jäsenistölle, miksi puolue on hallituksessa, sanoo Railo.

Railo uskoo, että kannatusmittaus tulee saamaan aikaan rajut toimet puoluejohdossa.

– Puoluejohtohan ei pitänyt Tynkkysen vaatimaa puoluekokousta tarpeellisena. Nyt tilanne muuttuu olennaisesti. Jonkunlainen tuuletuskokous varmaankin tarvitaan, aprikoi Railo.

Myös keskustan ja kokoomuksen on syytä huolestua

Railo uskoo, että perussuomalaiset joutuvat terävöittämään linjaansa hallituksessa. Heidän tulee myös vaatia lisää myönnytyksiä keskustalta ja kokoomukselta.

Perussuomalaisten osallistuminen porvarihallitukseen sisältää kaikki hallituskriisin ainekset.

Erkka Railo

– Toisaalta keskustan ja kokoomuksenkin tulee jossain määrin myöntyä perussuomalaisten vaatimuksiin, koska jossain vaiheessa tällainen kannatuksen lasku tulee johtamaan hallituskriisiin, sanoo Railo.

Perussuomalaisten asema hallituksessa muuttuu kestämättömäksi, jos kannatus supistuu näin rajusti, Railo muistuttaa. Puolue kuitenkin pysynee hallituksessa ainakin toistaiseksi, koska puolueen hallitustaival on vasta alussa.

– On hyvä pitää mielessä, että tässä on vielä kolme ja puoli vuotta aikaa seuraaviin eduskuntavaaleihin. Olen jo aiemmin sanonut, että perussuomalaisten osallistuminen porvarihallitukseen sisältää kaikki hallituskriisin ainekset.

Railo pitää hallituskriisiä aiempaa todennäköisempänä, ellei perussuomalaiset pysty perustelemaan kannattajilleen selkeästi miksi hallituksessa kannattaa pysyä.

Soinin asema kohtalaisen vakaa

Railo ei usko, että perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin asema olisi vaakalaudalla.

Soinin asema puolueessa on hyvin vahva.

Erkka Railo

– Soinin asema puolueessa on hyvin vahva. Tosin on esitetty kritiikkiä siitä, ettei hänellä ulkoministerinä ole riittävästi aikaa keskittyä puolueen asioihin.

Railon mielestä tilanne vaatiikin nyt sitä, että Timo Soini astuu selkeämmin esiin.