1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. politiikka

Soini šokkigallupista: Duunarimiehiltä tuli varoitus

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini vakuuttaa, että šokeeraavasta galluptuloksesta huolimatta puolueessa ei tarvitse järjestää ylimääräistä kokousta. Soinin mielestä maahanmuuttopolitiikan vaikutus kannatusmittaukseen on ollut vähäisempi.

Ulkoministeri Timo Soini puhuu medialle perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksen yhteydessä Helsingissä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Perussuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin mukaan kannatuslaskun syynä on hallituksen työntekijöihin kohdistama pakkolakipaketti, joka on saanut vasemmistosiiven kannattajat varoittamaan puoluetta siirtymällä tukemaan väliaikaisesti Sdp:tä. Maahanmuuttopolitiikan vaikutusta hän pitää vähäisempänä.

– Se on niin ilmiselvä siirtymä perussuomalaisilta demareihin, että duunarimiehiltä tuli varoitus. Vasen koukku on osunut oikein kunnolla. Se johtuu tietysti pakkolaista, Sdp ja SAK saivat sen osumaan meihin.

Soini myöntää, ettei puolue pystynyt tekemään yhteiskuntasopimuksesta niin hyvää päätöstä kuin olisi pitänyt. Hän uskoo kuitenkin, että kannatuksen notkahdus on tilapäistä.

– Pitkällä tähtäimellä nämä toimet tuovat lisää työpaikkoja ja kasvua.

Hallitusyhteistyöhön tulos ei Soinin mukaan vaikuta. Yhden kannatusmittauksen merkitystä hän pitää puolueen politiikan kannalta rajallisena.

– Kun jotain sovin, se pitää myös tuulessa ja tuiverruksessa. Tottakai ne asiat jotka on meille tärkeitä, halutaan myös läpi, hallitusohjelman toteuttaminen kestää neljä vuotta. Suomi on sellaisessa tilassa, ettei tämä gallupeilla nouse vaan työllä ja yrittämisellä.

Tynkkysen listassa kummia nimiä

Soini myöntää, että kannatusmittauksessa saattaa näkyä se, etteivät perussuomalaiset ole saaneet riittävästi kantojaan läpi hallituksessa. Puolueen sisäinen keskustelu hallituksessa pysymisestä ja 3. varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen vaatimukset hallitusjatkosta äänestämisestä kuuluvat Soinin mukaan nuoruuden radikaaliuteen.

– Tynkkysellä on oma tyylinsä toimia, ja nuoret miehet on aina radikaaleja, niin minäkin olen ollut. Julkisuutta saa parhaiten puoluejohtajaa kritisoimalla ja onpa tommonen juttu joskus itsekin Smp:ssä tehtyä ja opiksi on otettu.

Soini vihjaa, että Tynkkysen vetoomuslistaan olisi lisätty nimiä omin päin.

– Siellä on ollut jokunen nimi joka ei ole itse sinne osannut mennä. Kannattaisi olla varovainen kun tällaisia operaatioita tekee.

Ylimääräiselle yhteiskokoukselle hän ei näe tarvetta, puolueen rivit ovat yhtenäiset. Ylimääräisestä tuuletustilaisuudesta tai hallitustaipaleen arvioimiskokouksesta päättää puoluehallitus.

– Ei perussuomalaisilla ole nyt yhtään kansanedustajaa vähemmän. Eduskuntaryhmässä ei ole mitään kapinaa, sinne olen menossa ja tästäkin asiasta siellä keskustellaan ihan normaalisti. En ole Tynkkysen takia sinne menossa, mutta jos asia tulee esille niin keskustellaan.

Soinin väärä salkku

Soini ei ottanut valtiovarainministerin tehtävää vaan valitsi ulkoministerin salkun. Paljon matkustavaa ministeriä on jo ehditty kaivata kotimaassa, kertoo Soini, mutta salkkuvalinnan vaikutusta kannatukseen hän ei allekirjoita.

– Aina voi spekuloida. Olen käsittääkseni tehnyt ulkoministerin työt hyvin, mutta kun Soini on ollut tapaamassa Irakin ulkoministeriä ja neuvottelemassa takaisinottosopimuksista niin minua tuntuu olevan ikävä.