1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

"Suurinta rakkautta koiraa kohtaan on päästää siitä irti ajoissa"

Koiranelämän arvoinen elämä on hyvä lopettaa mieluummin päivää ennen kuin päivä liian myöhään, sanoo koirankasvattaja. Lopetustilanteet ovat silti vaikeita ammattilaisillekin. Eläinlääketieteen kehitys on jopa tehnyt eutanasiaratkaisun ajoituksen entistä vaikeammaksi.

ilmiöt
Kaksi naista ja koira harjoitusesteiden äärellä
Hannu Harhama / Yle

Omistajan suru lemmikistä luopumisen jälkeen saattaa olla yhtä syvää kuin läheisen ihmisen poismenon jälkeen. Vaikka talouteen jäisi lemmikkejä ja uusi pentukin olisi hankinnan alla, on jokainen eläin oma persoonallisuutensa. Kolmen rottweilerin koiraperhettä pyörittävä Kristiina Räntilä joutui luopumaan Pimu-koirasta puoli vuotta sitten.

– Pimusta luopuminen oli todella kova paikka ja kokemuksena elämäni ensimmäinen. Saimme lääkäristä kaikki tiedot Pimun terveyteen liittyen ja noin vuoden ajan mietimme asiaa. Varsinainen lopettamispäätös syntyi muutaman viikon aikana, kertoo Räntilä.

Rottweiler Pimu
Rottweiler Pimu, 12.3.2004-20.2.2015. Kristiina Räntilä

Miksi ajatus lemmikin lopettamisesta sitten on niin vaikea? Harvoin kyse on pelkästä karvakorvasta.

– Lemmikki edustaa ihmisen elämässä kokonaista ajanjaksoa, joka on voinut kestää pitkäänkin. Sen kanssa on eletty surkeita ja hyviä aikoja yhdessä. Pimu oli meille todella rakas, ja tunneside on valtava. Silti ajattelen, että suurinta rakkautta koiraa kohtaan on päästää siitä irti ajoissa, sanoo Kristiina Räntilä.

Milloin on aika luopua?

Hanna Pirttilahti taas on luopunut lemmikistä useita kertoja. Kasvattajana toimiva Pirttilahti luotsaa muun muassa kuutta irlanninsusikoiraa.

– Monet ovat sanoneet, että nyt on varmaan jo helpompaa, kun ei ole ensimmäinen kerta, mutta ei siihen voi tottua. Jos koira on nuori ja joudutaan lopettamaan äkkiä, se on vielä vaikeampaa. Vanhan koiran kohdalla tietää että luopuminen on tulossa ja ajatukseen voi sopeutua paremmin. Silloin myös toipuu nopeammin, kertoo Pirttilahti.

Jos lemmikin elämänilo on sammunut, on omistajan vastuu päästää koira kärsimyksistä.

Hanna Pirttilahti

Ikääntyvän tai etenevää sairautta sairastavan koiran omistajaa painaa pohdinta "joko nyt". Missä vaiheessa on oikein luopua omasta lemmikistään?

– Itseltään pitää kysyä, millainen on koiranarvoinen koiranelämä. Jos liikkuminen ja ylösnouseminen on vaikeaa eikä ruoka maistu, onko se sellaista elämää, jota lemmikin pitää saada elää?

– Joskus olen ajatellut, että siinä mielessä lemmikkejä hoidetaan liikaakin: on tilanteita, joissa koira ei nauti, mutta omistajaei pysty päästämään irti. Itse kuulun ihmisiin, joiden mielestä on parempi luopua lemmikistä mieluummin päivää ennen kuin päivä liian myöhään. Jos lemmikin elämänilo on sammunut, on omistajan vastuu päästää koira kärsimyksistä, pohtii Hanna Pirttilahti.

Kaksi naista eläinlääkärin vastaanottohuoneessa
Eläinlääkäri Marja-Leena Iven (vas.) ja klinikkaeläintenhoitaja Pia Miettinen kertovat, että lemmikin lopettaminen voi olla vaikea tilanne tunnetasolla myös ammattilaisille. Hannu Harhama / Yle

Eläinlääketieteen kehitys vaikeuttaa eutanasiaratkaisun ajoitusta

Ammattilaiset tunnistavat omistajien surun ja päätöksenteon vaikeuden. Etelä-Hämeen eläinlääkäriaseman klinikkaeläintenhoitaja Pia Miettinen sanoo omistajan tarvitsevan kaiken tiedon ennen päätöksen tekemistä.

– Tehtävänämme on antaa omistajalle kaikki saatavilla oleva tieto lemmikin terveydestä ja kertoa vaihtoehdot. Ennustettavuus on vaikeaa, mutta joskus on mahdollisuus antaa ennuste, kuinka lemmikki voi toimenpiteestä toipua.

Nyt pystytään tekemään hienompia leikkauksia ja auttamaan enemmän, joten on entistä vaikeampi määrittää rajaa, milloin eutanasia olisi lemmikille paras vaihtoehto.

Marja-Leena Iven

Kehitys on tuonut lisää mahdollisuuksia, mutta toisaalta vaikeuttanut lemmikin kohtalon ennustettavuutta, sanoo eläinlääkäri Marja-Leena Iven.

– Viime kahdenkymmenen vuoden aikana on tapahtunut hurja harppaus eläinlääketieteessä. 1990-luvulla hoitovaihtoehtoja oli vähemmän, ja oli helpompi tietää, voidaanko eläintä auttaa vai ei. Nyt pystytään tekemään hienompia leikkauksia ja auttamaan enemmän, joten on entistä vaikeampi määrittää rajaa, milloin eutanasia olisi lemmikille paras vaihtoehto.

Ammattilaisillekaan eläimen lopetustilanteet eivät aina ole helppoja.

– Olen oppinut, että nopeita ratkaisuja ei kannata tehdä, vaan omistajalle on annettava tarpeeksi aikaa ja tietoa, sillä hänen on elettävä päätöksen kanssa loppuelämänsa.

– Meidänkin puolelta asiakassuhteet saattavat kestää sekä lemmikin että omistajan kanssa yli kymmenen vuotta. Silloin on selvää, että luopumisen hetki on tiukka paikka myös meille, pohtii klinikkaeläintenhoitaja Pia Miettinen.

Arvioi lemmikin arjen jaksamista

Eläinlääkäri Marja-Leena Iven antaa muutamia neuvoja, joiden avulla voi pohtia, joko lemmikin matkan pää on lähellä.

– Omassa lemmikissä kannattaa seurata yleistä vointia. Onko eläin mukana perheen arjessa entiseen tapaan? Tuleeko se vastaan iloisesti ja jaksaako lähteä lenkille niin, ettei käänny takaisin sadan metrin jälkeen? Entä syökö ja juoko eläin normaalisti?

– Kipua voi olla vaikea tunnistaa, mutta liikkumishalukkuuden puute, huono ylösnouseminen tai käytöksen muuttuminen ärtyisäksi ja kiukkuiseksi voivat olla merkkejä kivusta. Silloin kannattaa ottaa yhteys eläinlääkäriin ja miettiä hoitovaihtoehtoja, sanoo Iven.

– Eläimen eutanasian päätöstä pitää saada rauhassa kypsyttää. Mutta jos toistuvasti ja päivittäin lemmikkiä katsoessaan miettii, että sen elämänlaatu ei ole sitä mitä sen pitäisi olla, on aika tehdä päätös lemmikistä luopumisesta.

Tunnelataus lemmikkiä kohtaan on muuttunut ja eläimistä on tullut perheenjäseniä, joiden kanssa harrastetaan ja joille puhutaan. Ei siis ihme, että luopuminen tekee kipeää.

– Monelle eläin voi olla ainoa kontakti, jolle kerrotaan päivän asiat, sanoo Marja-Leena Iven.

Lue seuraavaksi