Lahti sijoittaa 600 koululaista messuhalliin – "voi olla aika kaaosta"

Tiirismaan koulun opettajat epäilevät, että koulunkäynti messukeskuksessa tulee olemaan erittäin vaikeaa. Eniten huolta aiheuttavat suuret ja kaikuvat hallitilat, joiden melutaso voi nousta liian korkeaksi. Toivottavasti saataisiin edes sermejä, sanoo koulun opettaja Juha Saarikko.

Yläkoulun siirtäminen messukeskukseen on opettaja Juha Saarikon mukaan hankala yhtälö. Kuva: Juha-Petri Koponen / Yle

Tiirismaan koulun opettaja Juha Saarikko piipahti hyppytunnilla tutustumassa uuteen kouluympäristöön, Lahden messukeskukseen. Oikea koulurakennus on käyttökelvoton sisäilmaongelmien vuoksi. Messuhalliin on tarkoitus siirtyä syysloman jälkeen.

Mies tähyili epäillen korkeita seiniä ja isoja halleja.

– Haasteellinen yhtälö, voi olla aika kaaosta aluksi. Jo siinä on tehtävää, että oppilaat löytävät oikeaan opetustilaan.

Lahti-hallin alakerrassa oleviin kokoustiloihin muokataan kuusi opetustilaa, jotka muistuttavat eniten perinteisiä luokkahuoneita. Se, miten opetus järjestetään suurissa halleissa, on vielä ratkaisematta.

– Toivottavasti saataisiin edes sermejä. Ne eivät vie kaikkea ääntä, mutta niille voisi heijastaa digimateriaalia, joka on tärkeää opetukselle, toteaa Saarikko.

Miten kotitalousopetus järjestetään?

Saarikko on eniten huolissaan taito- ja taideaineiden opetuksesta, joissa välineillä on suuri merkitys. Tiirismaalta ei tarvikkeita voi tuoda ilman puhdistusta. Messuhalleiksi suunnitellut tilat ovat myös vaikeasti muunneltavissa esimerkiksi kotitalousluokiksi.

Haasteellinen yhtälö, voi olla aika kaaosta aluksi.

Juha Saarikko

– Fysiikan, kemian, kotitalouden, tekstiili- teknisen työn tarvikkeita ei ole käytössä. Opetussuunnitelmia on muokattava paljon.

Myös tietoyhteyksien toimivuus arveluttaa.

– Digitaalista opetusmateriaali on nykyään paljolti, ja Wilma on opettajille erittäin tärkeässä roolissa. Toivottavasti yhteydet pelaavat, Saarikko toteaa.

"Riskejä on"

OAJ:n pääluottamusmies Hannu Lehto epäilee, että avoin oppimisympäristö on rauhaton. Kaupungille heruu kuitenkin ymmärrystä.

Kaupunki on ollut pakkoraossa, sen on pitänyt toimia nopeasti.

Hannu Lehto

– Kaupunki on ollut pakkoraossa, sen on pitänyt toimia nopeasti. Työsuojelun kannalta on hyvä, että siirtyminen väistötiloihin tapahtuu pikavauhtia.

Opetus- ja kasvatusjohtaja Lassi Kilponen on luottavainen, mutta myöntää, että riskejä on.

– Tästä voi tulla huippujuttu, kokemus aivan uudenlaisesta avoimesta oppimisympäristöstä, jossa opettajat tekevät ainerajat ylittävää yhteistyötä. Tai sitten meteliä on liikaa ja nuoret eivät tee töitä.

Kilponen toivoo, että oppilaat ja opettajat suhtautuisivat tilanteeseen positiivisesti.

– Tämä on kuitenkin vain väliaikainen ratkaisu, hän muistuttaa.