Hyppää sisältöön

Rintasyöpä löytyy usein tunnustelemalla: ”Anna myös asiantuntijan kokeilla vuosittain”

Rintojen tutkiminen auttaa monia naisia löytämään syövän ajoissa. Säännölliset mammografiatutkimukset aloitetaan monissa kaupungeissa vasta 50 vuoden iässä. Sitä ennen naisten olisi itse syytä tarkkailla rintojaan. Syöpäsairaanhoitaja Päivi Riekkisen mukaan oma tutkimus kannattaisi tehdä vähintään muutaman kerran vuodessa ja terveydenhuollon ammattilaisen luona käydä vuosittain.

Kuva: Kati Rantala / Yle

Satakunnan syöpäyhdistyksen sairaanhoitaja Päivi Riekkinen toivoo, että naiset tunnustelisivat rintojaan säännöllisesti. Muutosten havaitseminen aikaistaisi tutkimuksiin pääsyä.

– Mammografiatutkimuksia tehdään seulontatutkimuksina pääasiassa yli 50-vuotiaille. Suurin osa rintasyövistä löytyy vasta siinä iässä. Mutta sitäkin ennen syöpää voi esiintyä ja siksi oma-aloitteisuus rintojen tutkimisessa on tärkeää, Riekkinen toteaa.

Riekkisen mukaan rintojen tutkiminen kannattaa aloittaa jo siinä iässä, kun kuukautiskierto säännöllistyy. Alkuvaiheessa jopa kuukausittainen tunnustelu on suositeltavaa. Myöhemmin muutama kerta vuodessa on Riekkisen mukaan riittävä tahti.

Varhaista mammografiaa ei suositella

Vaikka käsituntumalla ei voi tehdä syöpädiagnoosia, ei mammografiaankaan kannata Riekkisen mukaan mennä liian varhain pelkästään mielenrauhan vuoksi.

– Nuorten naisten rintakudos on usein niin tiivistä, että pahanlaatuiset kasvaimet eivät välttämättä löydy edes mammografialla. Rintarauhaskudos voi myös olla nuorilla niin herkkää, että mammografiaa ei heille ihan vain varmuuden vuoksi suositella.

Päivi Riekkisen ohjeet rintojen tutkimiseen kotona:

– Tarkkaile muuttuuko rinnan koko. Tee tämä tutkimus eri asennoissa, esimerkiksi kädet sivuilla ja kädet ylös nostettuna. Katso tuleeko rinnan profiiliin jotain muutoksia, kuten kuoppia tai kyhmyjä.

– Katso näkyykö nännipihan alueella ihottumaa tai rinnan iholla muhkuraisuutta tai kuoppaisuutta. Jos muutos on toispuoleinen, kannattaa siihen kiinnittää huomiota.

Silmämääräisen tarkastuksen jälkeen on hyvä vielä tunnustella rinta kauttaaltaan.

– Naisen rinta on enemmän tai vähemmän perunapeltoa ja sieltä on erotettavissa erilaisia kudostiiviyksiä, rintarauhasia ja rasvaa, joka ei välttämättä ole sijoittunut tasaisesti rintaan. Opettele tuntemaan nämä rakenteet. Siten voit löytää poikkeamia jatkossa.

Yleisin esimerkki rintasyövästä on Riekkisen mukaan kivenkova ja tiivis patti, joka ei liu'u käden alla. Se on tiukasti kiinni pohjassaan. Patit kannattaa aina tutkituttaa ammattilaisella.