Aktivistien tukikohta myyty, ydinvoimala-alue sulkeutuu ulkopuolisilta – tunnelma kuin hautajaisissa

Pyhäjoen ydinvoimala-alueella olevat viimeisetkin mökit on myyty. Kaupat syntyivät vapaaehtoisesti, vaikka vapaa-ajan asunnosta luopuminen on ollut vaikeaa monelle mökkiläiselle. Asiasta on edelleen hankala puhua.

Fennovoima
Kaksi rantamökkiä Pyhäjien Hanhikivenniemellä
Pyhäjoen ydinvoimalaa vastustavien aktivistien kuukausia tukikohtanaan pitämät rantamökit ovat siirtyneet Fennoviman omistukseen vapaaehtoisella kaupalla. Kaikki Parhalahden jakokunnan mailla sijainneet mökit ovat nyt Fennovoiman omaisuutta.Timo Sipola / Yle

Viimeiset Pyhäjoen ydinvoimala-alueen alle jäävistä rantamökeistä ovat vaihtaneet omistajaa.

Yhteensä 11 Parhalahden jakokunnan maille rakennettua mökkiä on torstaina iltapäivällä siirtynyt vapaaehtoisella kaupalla Fennovoimalle.

Kaupat tehtiin satama-alueen alle jäävistä mökeistä, joita ydinvoimahanketta vastustavat aktivistit pitivät tukikohtanaan useita kuukausia viime keväästä lähtien.

Mökkiläisten edunvalvoja Ralf Rehnberg arvioi kauppojen arvoksi noin 1,5 miljoonaa euroa. Tämä tarkoittaa keskimäärin 140 000 euron summaa mökkiä kohden.

"Ei kai sitä tyytyväinen voi olla, kun mökki viedään"

Mökkien suhteellisen lyhyiden vuokraoikeuksien hinta muodostui korkeammaksi kuin voimayhtiö oli alun perin arvioinut. Monelle mökkiläiselle asia on silti ollut vaikea.

– Kaikki ovat käytännössä tyytyväisiä hintaan. Aika moni heistä on taistellut monta vuotta ja vastustanut. Luulen, että osa tuntee helpotuksena, että nyt asia on selvä. Ei kai sitä niin tyytyväinen voi olla, kun viedään mökki, missä on ollut melkein 50 vuotta. Se on aina hankala tilanne, eikä sitä rahalla voi korvata, Rehnberg muotoilee mökkiläisten tuntemuksia.

Ydinvoimayhtiö on tyytyväinen ratkaisuun

Elokuussa tehtiin kaupat viidestä mökistä, syyskuun loppupuolella neljästä mökistä, ja nyt viimeisenä oli vuorossa kaupanteko ydinvoimalan paikallisen vastustuksen symboliksi nousseista kahdesta mökistä.

Näitä omalla niemellään, alun perin saarella, sijaitsevia mökkejä Hyökyaallon ja Maan ystävien aktivistit pitivät tukikohtanaan useita kuukausia.

Fennovoima on aiemminkin todennut, että vapaaehtoiset kaupat ovat yhtiölle miellyttävämpi vaihtoehto kuin pakkolunastus.

– Tämä oli tärkeä ja merkittävä asia. Vapaaehtoiset kaupat ovat molemmille osapuolille parempi vaihtoehto kuin pakkolunastus, tiivistää Fennovoiman kehityspäällikkö Karri Huusko.

Mökkiläisten haikeat jäähyväiset

Viimeisten mökkien entiset omistajat eivät halua vielä tuoreeltaan kommentoida kauppaa. Aiempien haastattelujen valossa rakkaasta mökistä on kymmenien vuosien jälkeen todella vaikea luopua. Kaupantekopäivä on vähän kuin hautajaispäivä.

Pro Hanhikivi -liikkeen puheenjohtajan Helena Maijalan vanhempien omistama mökki siirtyi Fennovoimalle jo syyskuussa.

– Se on ollut niin vaikea paikka, että eipä siitä halua kukaan puhua. Sitä on itsekin vaikea käsitellä, eikä sitä pysty avaamaan toisellekaan, kiteyttää Maijala kaikkien mökeistään luopumaan joutuneiden tuntoja.