1. yle.fi
  2. Uutiset

Veikkausmyyjän kinkkinen tilanne – pelejä saa kaupata vain kysyttäessä

Poliisihallituksen myynti- ja markkinointilinjaukset vaikeuttavat veikkausasiamiesten toimintaa. Joukossa on paljon esimerkiksi kioski- tai pelialan yrittäjiä, jotka eivät saa aktiivisesti kaupata Veikkauksen pelejä.

Kotimaan uutiset
Mies kioskin Veikkaus-pisteellä.
Yle

Poliisihallituksen arpajaishallintoyksikkö on puuttunut Veikkauksen pelimarkkinointiin ja kassoilla tapahtuvaan suulliseen myyntiin.

Markkinointikiellon ja 200 000 euron uhkasakon taustalla on linjaus siitä, että Veikkauksen pelejä ei saa kaupata aktiivisesti esimerkiksi kaupan kassalla. Poliisihallitus pitää sitä aggressiivisena markkinointia.

Veikkaus puolestaan ihmettelee, että miksi juuri suullinen pelimyynti katsotaan aggressiiviseksi markkinoinniksi.

Asiamies tasapainoilee vaikeassa välikädessä

Pelikioskien pitäjille tilanne on kiusallinen, koska sisälle tullaan usein pelit mielessä, kertoo raahelaisen Pelipysäkin myymälänhoitaja Kari Kettukangas.

Holhoustahan tämä on, mutta tehdään niin kuin viisaammat sanoo.

Kari Kettukangas

– Kyllähän se erikoista on, kun asiakas tulee pelaamaan mutta hänelle ei saa kuitenkaan kaupata pelejä. Holhoustahan tämä on, mutta tehdään niin kuin viisaammat sanoo.

Veikkauksen pelien myynti tuo yrittäjälle keskimäärin noin seitsemän prosentin asiamiespalkkion. Osassa peleissä, kuten lotossa prosentti on vielä korkeampi, joten asiamiehen halun kaupata pelejään ymmärtää.

– Porukkapelit ovat kassalla hyvin esillä ja jos joku kysyy peleistä jotain, niin sittenhän saamme kertoa niistä enemmänkin, kertoo Pelipysäkin myymälänhoitaja Kari Kettukangas.

Poliisihallituksen näkemyksen mukaan aloite peliin on tultava asiakkaalta, minkä jälkeen myyjä voi neuvoa ja palvella peliasioissa.

Poliisihallitus vaatii vielä tiukempaa ohjeistusta

Veikkaus sai jo kesäkuussa markkinointikieltopäätöksen, minkä jälkeen yhtiö ohjeisti myyntiverkostoaan mainontaan ja markkinointiin liittyen.

Uskon, että myyjät noudattavat hyvin ohjeitamme.

Olli Sarekoski

Poliisihallituksen mukaan kaikki toimet eivät kuitenkaan ole olleet riittäviä ja markkinointikieltoa jatkettiin syyskuun lopulla.

Arpajaishallintopäällikkö Jouni Laihon mukaan, esimerkiksi kaupan kassalla ei saa aktiivisesti kaupata rahapelejä.

– Asiakas on siinä kassalla rahapussi kädessä ja hän ei niin sanotusti karkuun pääse.

Veikkaus luottaa asiamiehiinsä

Veikkauksella on käytössään kymmenien tuhansien myyjien verkosto, jotka toimivat yhtiön ohjeistuksen varassa.

Yksittäisten myyjien valvonta on käytännössä mahdotonta, mutta Veikkauksen varatoimitusjohtaja Olli Sarekoski luottaa myyjien ja asiamiesten ammattitaitoon.

– Uskon, että myyjät noudattavat hyvin ohjeitamme eikä meillä ole tiedossa, että siellä oikeasti aggressiivisesti kaupattaisiin Veikkauksen pelejä.

Veikkauksella on tämä kuukausi aikaa löytää sopu Poliisihallituksen kanssa tai muuttaa jälleen myyntiohjeistustaan tai valittaa markkinaoikeuteen.

Lue seuraavaksi