Hyppää sisältöön

Ihmisten kalastajat – Viro houkuttelee Nokialandian hylkäämiä it-työläisiä

He ovat nuoria ja nälkäisiä. He etsivät Suomesta maan parhaita it-osaajia. Monet ovat jo tarttuneet koukkuun ja lähteneet lahden taakse Viroon. Maahan, jossa menestys on itsestä kiinni.

Nämä ihmiset kalastavat Suomesta työntekijöitä digi-Viroon. Kuva: Milla Vahtila / Yle

Lokakuinen tiistaiaamu on kuulas, lämpötila häthätää kolme astetta plussan puolella. Tallink Superstar kyntää kohti Helsinkiä. Taakse jäävät Tallinnan tv-torni ja Lasnamäen talonjärkäleet. Nuoret virolaiset asettautuvat poseeraamaan laivan aurinkokannelle. He ovat it-alan rekrytoijia, ihmisten kalastajia. Suomeen he tulevat siksi, että lähivuosina digi-Viro tarvitsee ulkomailta jopa 4 000 it-duunaria.

Tuotekehityspäällikkö Arto Rajala etsii itselleen alaisia Tallinnaan. Kuva: Milla Vahtila / Yle

Haavi kohti Turkua

Tallink Superstar saapuu Helsinkiin aikataulun mukaisesti kello 9.30, mutta tänne virolaiset eivät jää. Matka jatkuu Turkuun, jossa it-osaajia on vapaalla jalalla pari tuhatta. Nokian ja Microsoftin myrskyissä työttömäksi jääneitä tippuu kortistoon pitkien irtisanomisaikojen takia joka päivä. Juuri heitä virolaiset kalastavat. Pikkubussiin nousee kymmenkunta naista ja kaksi miestä, loput jatkavat Turkuun omilla autoillaan. 39-vuotias tamperelainen Arto Rajala jätti työnsä kolme viikkoa sitten ja tuli Tallinnaan suomalaisomisteisen pelifirman kehityspäälliköksi. Kotimaassa hän näki ympärillään pelkkää synkkyyttä. Päätös kypsyi loppukesästä: Viroon nyt tai ei koskaan.

Natalja Vocht etsii pelifirma Relax Gamingiin ohjelmistoinsinöörejä. Kuva: Milla Vahtila / Yle

Tamperelaismies hakee alaisia Tallinnaan

Kuljettaja paiskaa ovet kiinni, samaan aikaan matkustamossa avataan läppärit. Arto Rajala ja hr-päällikkö Natalja Vocht olisivat valmiit palkkaamaan heti puolenkymmentä ohjelmistoinsinööriä Relax Gamingiin. Vocht vakuuttaa, että palkka on lähes sama kuin Suomessa. Tarkkoja summia kumpikaan ei kerro, mutta käteen jäisi karkeasti kolmisen tuhatta euroa kuussa. Virossa kaikki maksavat 20 prosentin tuloveron. – Mitä enemmän tienaat sitä enemmän voitat, valistaa Natalja Vocht.

Tieto Estonia työllistää Virossa 25 suomalaista, lisää houkutellaan. Kuva: Milla Vahtila / Yle

It-auttajia suomeksi ja ruotsiksi

Rekrytointikiertueen virallinen osuus pyörähtää käyntiin. Bussi kaartaa Turun TE-toimiston eteen. Daisy Inslermann ja Laura Eelmaa korvaavat lounaan kolmioleivällä ja juoksukahvilla. He etsivät Tieto Estonian help deskille asiakaspalvelijoita, jotka auttavat it-pulmissa sekä suomeksi että ruotsiksi. Juuri siksi he ovat Turussa. Korkeakoulututkintoa ei tarvita, joten palkka on pienempi kuin vaativimmissa asiantuntijatehtävissä. Tieto Estonian 200 työntekijästä useampi kuin joka kymmenes on Suomesta.

Suomalaisten ensimmäinen kysymys on aina: mitä te maksatte? Kuva: Milla Vahtila / Yle

Baltian nälkäiset tiikerit

Virheetöntä brittienglantia puhuva Daisy Inslermann vakuuttaa, ettei help deskille tarvitse jäädä. Virossa kunnianhimoisille ja it-kyvykkäille on tarjolla uranäkymiä. Baltian nuoret tiikerit ovat nopeita ja nälkäisiä, meikäläistä työkulttuuria pidetään jähmeänä. – Digi-Virossa lasikattokaan ei ole ongelma, sanoo Inslermann. Siksikö harmaantuvat pukumiehet loistavat etelänaapurissa poissaolollaan? – Viro on maa, jossa menestys on itsestä kiinni, väittävät nuoret naiset.

Sergei Anikin etsii start up -yritys Pipedriveen lisää insinöörejä. Kuva: Milla Vahtila / Yle

Are you ready to rock?

Venäläistaustaisella Sergei Anikinilla on haukan katse. Hän edustaa Pipedrivea, myyntityökaluja kehittelevää teknologia-startupia. Se työllistää tällä hetkellä 110 ihmistä kolmestatoista maasta, mutta jo ensi viikolla lukumäärä voi olla suurempi. Pelkästään syyskuussa yhtiöön palkattiin 10 uutta työntekijää ja juuri nyt paikkoja on auki 25. Sen tähtäimessä ovat Nokialla tai Microsoftilla työskennelleet salolaisinsinöörit. Paikallisen sopimisen ihmemaassa palkka joustaa työntekijän mukaan. – If you are ready to rock, join us, Sergei Anikin sanoo ja katsoo suoraan tv-kameraan.

Tieto Estonian rektytoijat Laura Eelmaa ja Daisy Inslermann ottavat selfien Turussa. Kuva: Milla Vahtila / Yle

Miksi lähteä Viroon töihin?

Tieto Estonian Laura Eelmaa päättää esityksenä sanoihin: älkää pelätkö! Lopuksi hän näyttää pilakuvan, jossa Viron lipun alla lukee: emme syö raakaa hevosenlihaa. Kuvassa mainitaan myös, että Virossa on kattavat internet-yhteydet. Turkulainen yleisö taputtaa väkinäisesti, vitsi kolahtaa miten kuten. Vaikka Viro on suomalaisten suosituin matkakohde, ajatus työnteosta etelänaapurissa voi kuulostaa erikoiselta. Huolimatta siitä, että virolaiset itse lähtevät työn perässä ulkomaille, he eivät usko, että joku voisi tulla Viroon. – On iso uutinen, että Nokian ihmemaassa on it-osaajia työttöminä, sanoo Kati Pluk, työvoimaneuvoja Tallinnasta.

Marko Rantala.
Turun seudulla on pari tuhatta työtöntä it-osaajaa. Nyt Viro houkuttelee heitä töihin, tässä Marko Rantalan rekryvideo.

Alle prosentti kutsutuista saapui paikalle

Kutsu rekrytointitilaisuuteen lähti 1 740 työnhakijalle. Päivän mittaan paikalle saapui noin 70 ihmistä, etäyhteyden kautta Oulusta esitystä kuunteli parikymmentä. Varsinais-Suomen TE-toimiston Tomi Puranen sanoo, että pitkät ja muhkeat irtisanomispaketit saattavat passivoida. Kotisohvalle on helppo jäädä, kun palkka juoksee. Mitä pidempään työttömyys jatkuu, sitä vaikeampaa on työllistyminen. Parikymmentä vuotta tietoliikennealalla työskennelleellä Marko Rantalalla on päällä 15 kuukauden paketti. Hän tuli paikalle puolitosissaan. Vaihtoehtoja on nyt kaksi, jos opiskelupaikka ei syksyn yhteyshaussa irtoa, saattaa suuntana olla Tallinna.

Ajankohtainen kakkonen kertoo myöhemmin lokakuussa lisää suomalaisista työntekijöistä Viron työmarkkinoilla.

Korjaus 15.10. kello 13.35 : Kyseessä on Varsinais-Suomen TE-toimisto, ei Turun TE-keskus , kuten jutussa aiemmin luki.