Katajanokan Altaassa uidaan jo ensi kesänä – merenrannan vapautusliike etenee

Katajanokalle Helsingin kauppatorin tuntumaan tulevan merikylpylän kolme vuotta kestänyt päätös- ja lupaprosessi on saatu päätökseen. Rakentamisen uskotaan alkavan jo ensi kuussa.

Kotimaa
Allas-hanke kaukaa katsottuna.
Allas rakennetaan Katajanokan rantaan. Huttunen-Lipasti-Pakkanen Arkkitehdit

Katajanokan merikylpylä uima-altaineen, saunoineen ja kahvioineen on lähdössä rakentamisvaiheeseen.

– Nyt on vihdoin rakennuslupa kädessä ja nyt voi lähteä rakentamaan. Tähtäimessä on se, että tämän kuun lopulla sovitaan urakkasopimukset ja silloin päästään uimaan kevään lopulla ensi vuonna. Eli aika kiireinen, tiukka aikataulu, sanoo Allas-yhtiön toimitusjohtaja Raoul Grünstein.

Kylpylän rakennuslupa sai viikko sitten lainvoiman ja hankkeella on Grünsteinin mukaan myös toimenpidelupa yhdestä Vaasan hallinto-oikeudessa vielä ratkaisematta olevasta valituksesta huolimatta.

Osa rahoituksesta hoidetaan joukkorahoituksella

Kylpylähankkeen budjetti on yhdeksän miljoonaa euroa. Rahoitus on pääosin kunnossa, kertoo Grünstein.

Puoli miljoonaa varoista kerätään joukkorahoituksena asiakasomistajilta, jotka saavat rahoituspanosta vastaan erilaisia etuuksia yhtiön osakkeiden lisäksi.

Grünsteinin mukaan myös joukkorahoitus on lähtenyt hyvin käyntiin. Runsaassa viikossa siitä on merkitty viidesosa.

– Siellä on nyt aamuisen vilkaisun mukaan 115 tuhatta euroa koossa ja viikko sitten oli nolla euroa. Ollaan ihan iloisia myönteisestä kehityksestä, Grünstein myhäilee.

Kylpylä avaa suljettua rantaa kaupunkilaisten käyttöön

Kylpylän myötä avautuu kaupunkilaisten käyttöön pala merenrantaa aivan kaupungin keskustassa.

Grünstein huomauttaa, että kaupungin eteläisen kärjen rannat ovat käytössä laivojen laiturialueina, rahtausalueina tai parkkipaikkoina, jotka vielä usein ovat aidattuja ja kaupunkilaisille on niille pääsy kielletty.

– Tässä on tavallaan kyse merenrannan vapautusliikkeestä, ja tämä joukkorahoitus liittyy vähän siihen ideologiaan, että kaupunkilaiset ottaa omaa kaupunkiaan haltuun ja tässä voi päästä myös omistajaksi ja joka tapauksessa käyttämään aluetta.