Tilhet eivät ehkä olekaan syksyllä humalassa

Mitä jos syksyinen uskomus itsensä pihlajanmarjoilla humalaan syövistä tilhistä ei pidäkään paikkaansa? Jos tilhi toikkaroikin muuten vaan? Kun se nyt vaan on sellainen lintu.

luonto
Tilhi jäätynyt marja nokassaan.
Kari Sundell

Varsin yleinen uskomus on, että tilhet, jotka herkuttelevat syksyisin pihlajanmarjoilla, tulevat käyneistä marjoista humalaan. Vaan onko näin?

– Kyllä se aika lailla uskomuksen puolelle menee, toteaa biologi Petri Lampila, joka mm. vuosi sitten kommentoi asiaa Maaseudun tulevaisuudessa (siirryt toiseen palveluun).

Petri Lampila mukaan alkoholin määrä pihlajanmarjoissa jää alhaiseksi.

– Vaikka tilhet vetävät niitä aika reippaita määriä, ei niistä kertakaikkiaan pysty tulemaan semmoisia määriä, että humaltuisi. Lisäksi tilhet ovat varautuneet evoluutiossa jossain määrin alkoholiin. Niiden maksa polttaa tehokkaasti pienetkin alkoholimäärät, Lampila sanoo.

– On ihan selvä, että jos on pienikin riski, että jonkun linnun pääasiallinen ravintokohde tiettyyn aikaan vuodessa aiheuttaisi alkoholimyrkytyksen ja tekisi siitä alttiin pedoille, niin sehän olisi aika mahdoton yhtälö. Ei niillä ole varaa toikkaroida kännissä.

Lampila muistuttaa lisäksi pihlajanmarjojen maistuvan mm. rastaille, joiden mainetta humalajutut eivät kuitenkaan rasita.

– Yksi, mikä ruokkii tätä uskomusta on se, että tilhet törmäilevät paljon ikkunoihin. Se on myös äänekäs ja eloisa lintu. Rauhallisemmat ja sävyisämmät, yhtä lailla pihlajanmarjoja syövät rastaat eivät olekaan känniläisen maineessa. Se varmasti johtuu aika paljon käyttäytymisestä, Petri Lampila sanoo.