1. yle.fi
  2. Uutiset

Opiskelijat tekevät intiimejäkin tutkimuksia sairaalassa: ”Potilaat harvoin hämillään”

Gynekologin pöydällä makaaminen ei välttämättä tunnu kovin miellyttävältä eikä tilannetta helpota, jos tutkimukseen osallistuu yleisöä. Opetussairaalassa ilmiö on käytännössä jokapäiväinen. Opiskelijat osallistuvat tutkimuksiin ja toimenpiteisiin, jotta he osaavat tehdä niitä itse valmistumisensa jälkeen. Vain harva potilaista käännyttää opiskelijat pois.

terveys
Lääkäri
Yle

Satakunnan keskussairaalaan saapuva potilas saa jo kutsukirjeessä tiedon siitä, että vastassa saattaa olla opetustilanne. Opetussairaalan periaatteisiin kuuluu, että opiskelijat pääsevät osallistumaan käytännön työskentelyyn. Joskus tutkimukseen tai toimenpiteeseen voi osallistua lääkärin lisäksi kolmekin opiskelijaa. Useimmille potilaista tämä sopii.

– Olen nyt muutaman vuoden ollut naistenklinikalla opetuslääkärinä ja vain muutama potilas on kieltänyt opiskelijoiden osallistumisen tutkimukseen, kertoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Noora Paatero-Hanni Satakunnan sairaanhoitopiiristä.

"Kokemattomuus loisi puoskareita"

Noora Paatero-Hannin mukaan potilaat suhtautuvat tilanteeseen pääsääntöisesti myönteisesti, eikä hämmentäviä kokemuksia ole juurikaan syntynyt.

– Ovathan tilanteet toki intiimejä eikä hämmentäviltä kokemuksilta täysin voi välttyä. Potilaat kuitenkin ymmärtävät, kuinka tärkeää kokemus on oppimisen kannalta.

Opiskelijoille pyritään antamaan sairaalassa mahdollisimman laaja kokemus tilanteista ja ihmisten kohtaamisesta.

– Jos he eivät tätä kokemusta saisi, me kasvattaisimme puoskareita. Eiväthän he ilman kokemusta osaisi tehdä tutkimuksia ja toimenpiteitä ja tuloksena olisi epäpäteviä lääkäreitä, Paatero-Hanni toteaa.

Lue seuraavaksi