1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Suomalaisdokumentti yhteistyöhön Unicefin kanssa ensimmäistä kertaa

Joonas Berghällin tuorein dokumentti Äidin toive kertoo kymmenen tarinaa äidinrakkaudesta, ja YK:n lastenjärjestö Unicef haluaa edistää elokuvalla lasten oikeuksia ympäri maailmaa.

Kuva: Oktober Oy

Palkitun Miesten vuoro -dokumentin tekijä Joonas Berghäll muistelee hetkeä viime keväännä, jolloin kävi tuottaja Satu Majavan kanssa YK:n päämajassa New Yorkissa neuvottelemassa kansainvälisestä yhteistyöstä Unicefin (siirryt toiseen palveluun) kanssa.

– Järjestimme Unicefin päättäville ihmisille salaisen näytöksen elokuvasta ja mukana oli Susan Bissell (siirryt toiseen palveluun), joka piti elokuvaamme Äidin toive vaikuttavana.

– Hän sanoi sihteerilleen, että järjestää tapaamisen kanssamme. Sihteeri yritti muistuttaa Bisselliä, että hänen kalenterinsa on täynnä, mutta Bissell piti päänsä. Tapaamisen lopuksi hän osoitti minua sormella ja sanoi: "Minä haluan työskennellä sinun kanssasi". Sillä tiellä olemme, Berghäll sanoo.

Suomalaisdokumentin ja Unicefin yhteistyö on kansainvälinen (siirryt toiseen palveluun), ja allekirjoitettiin New Yorkissa, Genevessä ja Helsingissä, Berghäll muistelee.

– Elokuvan sanomaa vievät eteenpäin muun muassa suomalaiset Unicefin lähettiläät, kuten Jyrki69, Jorma Uotinen ja Eija Ahvo, ja mikseivät myös Unicefin kansainväliset lähettiläätkin.

– Tarkoitus on, että Äidin toive rikkoo Miesten vuoron elokuvateatterilevityksen ennätykset maailmalla, Berghäll sanoo.

Ympäri maailmaa ja vähän avaruudessakin kuvattu dokumentti äidinrakkaudesta tuo suurimman osan elokuvan äideistä Suomeen elokuvan ensi-illan aattona. Joonas Berghäll odottaa heidän tapaamistaan.

– Se on ensimmäinen kerta kun näen heidät ja pääsemme katsomaan elokuvan yhdessä. Ensi-illan jälkeen paneudutaan tarkemmin elokuvan kansainvälisiin sopimuksiin.