Eläkkeensaajat vastustivat leikkauksia: ”Näpit irti kukkarosta!”

Eläkeläiset sanoivat tänään Helsingin Narinkkatorilla kovat sanat hallituksen leikkaussuunnitelmille. Ikäihmiset vastustavat voimakkaasti muun muassa eläkkeensaajien asumistuen muuttamista yleiseksi asumistueksi. Päällimmäisenä on huoli siitä riittääkö rahat jatkossa lääkkeisiin ja kotipalveluihin.

Kotimaa
EKL ja Eläkeläiset ry järjestivät hallituksen leikkauksia vastaan mielenosoituksen Helsingin Kansalaistorilla torstaina 8. lokakuuta.
EKL ja Eläkeläiset ry järjestivät hallituksen leikkauksia vastaan mielenosoituksen Helsingin Kansalaistorilla torstaina 8. lokakuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Helsingin Narinkkatorilla raikuivat tänään iskulauseet eläkkeensaajien puolesta. Arviolta päälle tuhatkunta ikäihmistä kokoontui puolilta päivin vastustamaan hallituksen leikkaussuunnitelmia. Etenkin eläkkeensaajien asumistuen muuttaminen yleiseksi asumistueksi korventaa eläkeläisten mieliä.

– Pääviesti on, että näpit irti pieneläkeläisen kukkaroista. Niissä ei ole enää mistä ottaa. Kyllä sen näkee, että ihmiset täällä ovat aika huolestuneita ja myös vihaisia tämän hetken suunnitelmille, sanoo Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja Hannu Partanen.

Mielenilmaukseen oli saapunut busseilla ihmisiä muun muassa Turusta, Itä-Savosta, Pirkanmaalta ja Jyväskylän seudulta.

”Taas otetaan kaikista köyhimmiltä”

Mielenosoituskylttejä eläkeläisten puolesta Kansalaistorin mielenosoituksessa 8. lokakuuta.
Mielenosoituskylttejä eläkeläisten puolesta Kansalaistorin mielenosoituksessa 8. lokakuuta.Yle

Asumistuen lisäksi mielenosoituksella vastustettiin myös muiden sosiaalietujen ja eläkkeiden indeksikorotusten jäädyttämistä sekä sairaus- ja lääkekulujen omavastuiden korotuksia. Moni paikalle saapunut olikin huolissaan, miten jatkossa on enää varaa sairastella, jos eläke menee asumiseen.

– Suuri osa eläkeläisistä kärsii näistä leikkauksista ja paljon, koska ennestäänkin on jo tiukka talous. Siinä joudutaan miettimään ostaako ruokaa vai lääkkeitä ja se on todella paha asia, sanoo Sonkajärven eläkeläisten puheenjohtaja Veksi Heikkinen.

Siinä joudutaan miettimään ostaako ruokaa vai lääkkeitä

Veksi Heikkinen

– Taas otetaan kaikista köyhimmiltä. Kukaan ei mene anomaan tukea sitä varten, että on hieno anoa ja päästä virastoon asioimaan. Asumistukea anotaan koska sitä tarvitaan, sanoo puolestaan Mikkelistä paikalle saapunut Impi Jääskeläinen.

Sää helli mielenosoittajia, mutta paikalle olisi kaivattu enemmänkin osanottajia.

– Olisi saanut kyllä olla puolta enemmän porukkaa. Ei tämä silti ihan turhaa varmasti ole, vaikka tästä nyt ei haluttua lopputulosta seuraisikaan, sanoo Heikkinen.

Ihmisiä mielenosoituksessa Kansalaistorilla 8. lokakuuta.
Ihmisiä mielenosoituksessa Kansalaistorilla 8. lokakuuta.Yle

Mielenilmauksen järjestivät Eläkeläiset ry ja Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry. Asiaohjelman jälkeen järjestäjät tarjosivat mielenosoittajille myös pientä liikuntaa ja musiikkiesityksiä.